TIP Salland verdeeld over duurzame investeringen

‘Rijksoverheid roept van alles over de transitie, maar stimuleert juist niet richting burger’

REGIO – De deelnemers aan het onderzoek van TIP Salland zijn verdeeld over duurzame investeringen. Ze kregen de volgende stelling voorgelegd: ‘Ik ben bereid om mijn huis voor 10.000 euro te verduurzamen als de overheid daarvan 2.500 euro bijdraagt’.

Van de respondenten is 30 procent het daar (al dan niet zeer) mee eens; 34 procent van de deelnemers is het er (al dan niet zeer) mee oneens. 31 procent van de respondenten staat er neutraal in.

75 procent van de respondenten geeft aan energiebesparende lampen te gebruiken. Dit als antwoord op de vraag: ‘Heeft u energiebesparende activiteiten ondernomen om uw huis duurzamer te maken?’ 44 procent heeft zonnepanelen; 51 procent koos voor een goede isolatie en 3 procent heeft een warmtepomp. 10 procent heeft (nog) niks gedaan.

Daarnaast gaf 16 procent aan voor een andere manier/techniek gekozen te hebben. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een elektrische auto, energiezuinig witgoed, inkoop van groene energie, de plaatsing van beter glas in de ramen, een slimme thermostaat, zuinig energieverbruik, vloerverwarming of door niet meer te vliegen.

Een van de deelnemers licht toe: “Op korte termijn zou ik graag diverse maatregelen nemen. Het traject is gestopt toen het potje bij RVO leeg was in 2017. Dat terwijl de regeling tot het einde van het jaar zou lopen. Er is geen extra geld ter beschikking gesteld. Financieel konden wij het toen niet meer rond krijgen.”

Eerst de ‘groten’
Een van de respondenten die zeer welwillend tegenover duurzame investeringen staat, merkt echter wel op: “De rijksoverheid roept van alles over de transitie, maar stimuleert juist niet meer richting de burger. Enkel richting bedrijfsleven. Slecht voorbeeld. Gemeente Raalte zou ook het een en ander kunnen doen, eventueel samen met de provincie. Mensen willen wel, dat hebben wij intussen in onze straat aangetoond met diverse gezamenlijke maatregelen.”

Een deelnemer die neutraal staat tegenover duurzame investeringen meldt: “Ik geloof niet in subsidies, maar in marktwerking.” Een ander merkt op dat die 7.500 euro voor verduurzaming er natuurlijk wel moet zijn.

Bij de deelnemers die nog geen heil zien in verduurzaming zijn geluiden te horen als: ‘Daar heb ik geen geld voor’ en: ‘Nederland hoeft geen koploper te zijn. Eerst afwachten wat de ‘groten’ (VS, China, Rusland) doen.” Een deelnemer meldt: ‘Vind de onderzoeken die gedaan zijn te weinig, met veel te wisselende uitkomsten. Asbest waren ook ideeën over en daar is naar gehandeld, met veel kosten. Nu blijkt dat misschien overbodig te zijn geweest.”

Zonnepanelen huren
Daarnaast vroeg TIP Salland ook om tips voor andere burgers om hun huis op een goedkope manier energieneutraler te maken. 26 procent van de deelnemers aan het onderzoek ging daar op in. Zij kwamen met meerdere tips: collectieve inkoop (met buren of plaatselijke gemeenschap), de aanplant van bomen, afwassen met de hand, lichten uit en eerder slapen, verlaging van de energiebelasting, ‘folie achter de radiotoren plaatsen scheelt echt’, geregeld even goed luchten (vocht vraagt extra stookkracht), gordijnen open als de zon schijnt, gebruik ledlampen, minder vaak en lang douchen, plaatsing van tochtstrips, warmer kleden en de huur van zonnepanelen.

Over dat laatste schrijft een deelnemer: “Omdat wij al op leeftijd zijn, hebben we er voor gekozen om onze zonnepanelen te huren. Opbrengst van de panelen valt weg tegen de huur. Wij hoeven er niet aan te verdienen en zo help je toch een klein beetje mee om klimaatverandering tegen te gaan. Dit zou veel meer gepromoot moeten worden.”

109 deelnemers vulden hun antwoorden bij deze vragenronde in. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.