Technicampus boort nieuwe talenten aan

Techniekstudenten worden vaklieden bij leerwerktrajecten Technicampus

(Advertorial) DEVENTER – Techniek staat voor niets, maar dan moet je natuurlijk wel technici hebben. En juist daar is een schreeuwend tekort aan. De Technicampus in Deventer faciliteert deze vraag en leidt mensen op voor kansrijke technische beroepen. “Ben jij geïnteresseerd in een opleiding op de Technicampus en wil je een dag meelopen, meld je dan snel aan voor een meeloopdag”, biedt Jan Jansen, directeur Technicampus, aan.

Momenteel heeft de Technicampus 350 studenten (in leeftijd variërend van 17 tot 55 jaar). De studenten combineren theorie (meestal één à twee dagen per week) met werk bij een leerbedrijf. De opleidingen duren meestal twee tot drie jaar.
De Technicampus Stedendriehoek en Salland werd in 2013 opgericht door en voor het bedrijfsleven. Ondernemers in de techniek wilden direct betrokken zijn bij het opleiden van hun toekomstige personeel. In samenwerking met het MBO kreeg het technisch onderwijs in de regio vorm binnen de Technicampus. “Wij zijn een publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs”, vertelt Jansen. “Onze praktijkopleiders leren de leerlingen de kneepjes van het vak. Praktijk, theorie en innovatie vinden elkaar in onze grote en modern ingerichte werkplaatsen. Via onderwijs en bedrijfsleven werken onze studenten samen aan innovatieve projecten. Studenten volgen bij ons een beroepsbegeleidende leerweg en kunnen daarnaast ook cursussen volgen op de Technicampus.” Uitstraling

Technicampus stroomlijnt de technische opleidingen met de arbeidsvraag. De innovatieprojecten worden uitgevoerd in samenwerking met MBO en HBO. Daarnaast faciliteert Technicampus bedrijfsgerichte her-, om- en bijscholing. Zo waarborgt de organisatie dat de aankomende vaklieden met een erkend MBO diploma de opleiding verlaten. Jansen: “Het tekort dat de laatste jaren is ontstaan, is een gevolg van de crisis. Er zijn veel saneringen geweest. Tussen 2008 en 2014 was er een grote uitstroom van werknemers. Dat heeft ook tot gevolg dat er een stukje ervaring verdwijnt. Technicampus beoogt zoveel mogelijk jongeren de techniek te laten ervaren en maakt gebruik van ervaring binnen het bedrijfsleven.” Leerlijn

Volgens Jansen ontstaan er intensievere contacten met het bedrijfsleven. “Wij zijn er ook voor de bedrijven. Wij bieden cursussen en opleidingen aan, aan mensen die al werkzaam zijn in de technische sector. Wij willen een doorlopende leerlijn met de VMBO scholen, zodat de leerlingen al in het derde en vierde leerjaar een deel van de opleiding volgen bij ons. Technicampus heeft de uitstraling van een bedrijfswerkplaats, niet van een school. De jongeren komen daardoor gevoelsmatig terecht in een bedrijf.” Aanmelden is mogelijk via staging2.technicampus.nl of via info@technicampus.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.