Home / Sallandcentraal / ‘t Natuurlijk Huus viert tienjarig bestaan
SONY DSC

‘t Natuurlijk Huus viert tienjarig bestaan

RAALTE – Tien jaar geleden betrokken Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch ‘t Natuurlijk Huus in Raalte. Het doel was toen voorbeeld te zijn in zo natuurlijk mogelijk bouwen en inrichten van een huis. Na tien jaar is ‘t Natuurlijk Huus naar eigen zeggen uitgegroeid tot een breed inspiratieplek voor natuurlijk wonen en leven.

“Eigenlijk hebben we tien jaar geleden al gedaan waar Nederland nu mee bezig is: goed geïsoleerd wonen, van het gas af en zelf je elektriciteit op wekken”, blikt Agnes Heethaar terug. “Veel gestelde vraag is wat dat dan allemaal wel niet kost. Nou, niks dus, het levert geld op. We hebben nooit een energierekening gehad en de zonnepanelen zijn al lang en breed afgeschreven. De meerkosten zijn al lang terugverdiend.”

Maar ‘t Natuurlijk Huus ging al tijdens de bouw veel verder. De leefruimtes van het huis zo veel mogelijk op het zuiden. Grasdak voor de nodige biodiversiteit op het platteland. Zo goed als alleen maar herwinbare bouwmaterialen. Natuurverf. “De keuzes van toen zijn nog steeds niet achterhaald,” stelt Harrie Kiekebosch. “Dat komt ook omdat natuurlijk denken geen kwestie van nieuw en innovatief is, de kennis was er al lang, maar was weggeraakt in een tijd dat energie en afval geen probleem was. Wij stapten van die doodlopende weg af, nu heet dat circulair denken.”

Lees ook

Alleen materiële schade bij botsing op Almelosestraat

RAALTE – Vanmiddag zijn twee auto’s op elkaar gebotst op de Almelosestraat in Raalte. Een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.