Rijssen-Holten opnieuw winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente Overijssel

RIJSSEN/HOLTEN – Volgens ondernemers is Rijssen-Holten opnieuw de MKB-Vriendelijkste gemeente van Overijssel. Het College van B&W ontving de prijs vandaag uit handen van Hans Bakker, regiomanager MKB-Nederland Midden. Rijssen-Holten toont al jaren aan oog te hebben voor de belangen van de lokale mkb-ondernemers. Want ook in 2013 en 2016 ging de gemeente er met de eerste plek vandoor in Overijssel. De gemeente was zelfs de landelijk winnaar bij de vorige editie. De nummer twee, Deventer, heeft zich duidelijk gerevancheerd voor de zeventiende plek die het in 2016 nog bezette in Overijssel. Ook Losser is gestegen, van plek zeven in 2016 naar drie nu.

Intensief contact

Rijssen-Holten is een actieve gemeente die intensief contact onderhoudt met de lokale mkb-verenigingen. Zo organiseerde B&W vorig jaar op de Dag van de Ondernemer (jaarlijks de derde vrijdag van november) een mkb-event samen met Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden. Dat vertaalt zich in de cijfers. Ondernemers in Rijssen-Holten zijn behoorlijk tevreden over de dienstverlening van hun gemeente. Ze roemen bijvoorbeeld de snelheid van betalen. Ook de digitale bereikbaarheid wordt als goed beoordeeld, net als de betrouwbaarheid en het begrip voor ondernemers. Bijna driekwart van de ondervraagden weet ook dat de gemeente structureel overleg voert met ondernemers. Dat geldt niet voor het terugdringen van regeldruk. Maar zo’n 40 procent van de respondenten vindt dat de gemeente zich hier voor inzet, een even groot deel weet het niet. Gemeenten kunnen meer doen aan het terugdringen van onnodige administratieve lasten met de invoering van een lokale MKB-Toets, die vooraf toetst hoe regels uitpakken, vindt MKB-Nederland.

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

Stimulans

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau Lexnova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo’n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 2.455 in Overijssel. Het onderzoek heeft overwegend in de tweede helft van 2018 plaatsgevonden. In de ranglijst zijn de 344 gemeenten opgenomen die ten tijde van de bekendmaking zelfstandig bestaan en in 2018 niet in een herindelingsproces zaten. Uitzondering hierop is de fusiegemeente Groningen. Nieuw ontstane gemeenten worden bij de volgende editie weer regulier onderzocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.