Raalter college wil meer vrijheid bij aankoop gronden

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil meer flexibiliteit krijgen bij het aankopen van grond voor (woning)bouwprojecten. Daartoe is de nota Grondbeleid aangepast en voorgelegd aan de raad.

“Eigenlijk vragen we om een situationeel grondbeleid”, vertelt wethouder Wagenmans. “Eerder hadden we een passief beleid. We kochten pas als eerst de markt had geacteerd. Als die er duidelijk om had gevraagd. Maar de opgaves zijn nu zo groot, in bijna elke kern staan wel uitbreidingen op stapel, dat we meer flexibiliteit willen. Zo kunnen we sneller reageren op ontwikkelingen in de markt.”

De voorgestelde wijziging van de nota vloeit voort uit de grote vraag om nieuwe woningen en bedrijventerrein. Stijgende woningprijzen en lokale schaarste zijn het gevolg. In 2013 was nog de verwachting dat de beschikbare woningbouwlocaties van dat moment voor de komende tien jaar voldoende zouden zijn. “Het uitgangspunt van passief grondbeleid, oftewel ontwikkeling overlaten aan de markt, zoals in 2013 is vastgelegd, was daarbij passend”, zo stelt het college. “We zien echter dat een aantal woningbouwlocaties sneller verkocht is dan verwacht en dat we alsnog overwegen in bepaalde kernen nieuwe woningbouwlocaties te gaan ontwikkelen.”

Situationeel

Situationeel grondbeleid houdt in dat per opgave/initiatief wordt bepaald welke mate van sturing/regie nodig is en welke risico’s genomen kunnen worden. Per situatie wordt bekeken wat het meest gewenst en passend is. Dit kan variëren van het aan de markt overlaten van een ontwikkeling tot het zelf aankopen en in ontwikkeling brengen van gronden. De ‘spelregels’ voor eventuele aankopen zijn vastgelegd in de geactualiseerde nota. Zo wil het college zich niet bezig houden met de aankoop van gronden voor één of enkele woningen. Dat kan de markt zelf wel regelen. Per situatie wordt vooraf bepaald of er sprake is van een verantwoorde aankoop, waarbij altijd een afweging tussen ruimtelijke ontwikkeling, publieke belangen, risico en regie moet plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.