Raalter college: handhaving taaleis in orde

RAALTE – Het Raalter college van B&W is van mening dat de handhaving van de Wet Taaleis voor bijstandsgerechtigden goed wordt gehandhaafd. Dat stelt het college naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD Raalte. “Sinds de invoering van de Wet taaleis op 1 januari 2016 wordt iedere aanvraag voor een bijstandsuitkering gescreend op de taaleis. Deze screening is opgenomen in het werkproces”, reageert het college. Op dit moment voldoen 103 bijstandsgerechtigden niet aan de eis.

De VVD stelde de vragen medio januari naar aanleiding van het nieuws dat gemeentes veelal verzuimen om de taaleis voor bijstandsgerechtigden na te leven. “Wanneer iemand niet voldoende de taal spreekt, is de kans op een betaalde baan stukken kleiner. Het is daarom voor ons als VVD onacceptabel wanneer iemand door onwil niet voldoende de taal beheerst”, zo stelde fractievoorzitter Alexander Kreule in de brief.

Van de in totaal 103 bijstandsgerechtigden die momenteel niet aan de taaleis voldoen, volgen 69 personen een traject in verband met taal. “Daarmee voldoen zij aan hun inspanningsverplichting”, zo stelt het college. “De overige 34 personen zijn ontheven van hun verplichting om te voldoen aan de taaleis. Omdat deze personen ofwel voldoen aan de inspanningsverplichting ofwel ontheffing hebben gekregen, is er tot op heden geen aanleiding geweest om maatregelen in het kader van de Wet Taaleis op te leggen. Van één persoon wordt op dit moment nog onderzocht of diegene aan de taaleis voldoet.”

Bij een vorige dossiertoets (in 2016) bleken ongeveer twintig bijstandsgerechtigden niet aan de taaleis te voldoen. De VVD wilde ook weten hoe het daarmee nu zit. Twee van hen voldoen na het afronden van hun inburgeringstraject inmiddels aan de eis. Dertien zijn nog bezig met een inburgerings- of taaltraject. Van de overige vijf personen is vastgesteld dat zij niet kunnen voldoen aan de Wet Taaleis. Bij het ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid mag worden afgezien van de taaltoets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.