Raalte pakt tekorten Wmo-beleid aan

RAALTE – De gemeente Raalte hoefde vorig jaar nog geen beroep te doen op de financiële reserves voor het sociaal domein, maar de situatie blijft financieel onzeker.

Met name aangaande de jeugdzorg zijn er tekorten, die op dit moment nog wel kunnen worden opgevangen met de overschotten uit de ander budgetten die de gemeente van de Rijksoverheid krijgt voor het sociaal domein. Die tekorten op de jeugdzorg bedroegen in 2017 en 2018 ongeveer een miljoen (per jaar). Raalte heeft nu een plan van aanpak opgesteld om te komen tot de noodzakelijke hervormingen.

Op 1 januari 2015 veranderde er veel voor de gemeenten. Raalte werd (net als de andere gemeenten in Nederland) verantwoordelijk voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet en kregen er daardoor veel taken bij in het sociaal domein. Ook het budget dat bij deze taken hoort werd overgeheveld naar de gemeente, maar dit ging gepaard met een korting. Dit vanuit de gedachte dat de gemeente dicht bij haar inwoners staat en de zorg en ondersteuning daardoor slimmer, meer op maat en goedkoper kan uitvoeren.

Raalte focuste eerst op een soepele overgang, zodat de betrokken inwoners niet tussen wal en schip zouden belanden. “Om hier financieel ruimte voor te bieden, richtten we twee reserves in; de reserve Zorg en de reserve Participatie. De afgelopen jaren is de focus steeds meer verlegd naar de transformatie.”

‘Er bovenop’
Raalte wil nu eerst inzicht krijgen en kaders stellen. “In deze stap maken we een analyse van de huidige situatie, stellen we een beleidskader sociaal domein op en schetsen we een aantal mogelijke scenario’s voor de ombuigingen.” De uitkomsten van deze stap worden op 11 juli ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.

Daarna moeten er keuzes worden gemaakt. De gemeente vertaalt het gekozen scenario tot een interventieplan met concrete voorstellen om de ombuigingen te realiseren. Dit interventieplan wordt op 17 oktober ter besluitvorming voorgelegd aan de raad. Daarna moet er goed gemonitord worden hoe dat alles in de praktijk uitwerkt. De eerste monitoringsrapportage wordt in het derde kwartaal van 2020 voorgelegd aan de raad. “We zijn blij dat we de tekorten nu nog op kunnen vangen”, stelt wethouder Gerria Toeter. “De overschotten op de andere potjes zijn ongeveer hetzelfde. Voor de komende jaren is er nog wel enige reserve. Maar die hopen we niet nodig te hebben. We zitten er bovenop!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.