Raalte moet capaciteit snoepen voor bedrijventerrein Heino

Of extra hectares van andere gemeenten of tijdelijk stuivertje wisselen met De Zegge VII

HEINO – De gemeente Raalte wil om tafel met de andere gemeenten in West-Overijssel om de aanleg van 3,5 hectare aan extra bedrijventerrein bij Heino mogelijk te maken. Vanwege afspraken die zijn gemaakt in de crisistijd is een maximum gesteld aan de capaciteit voor bedrijventerreinen in de Provincie. Daardoor kan de gemeente het bedrijventerrein nu niet uitbreiden. Raalte hoopt een deel van de capaciteit over te kunnen nemen van andere gemeenten. Dat lijkt niet waarschijnlijk, dat laat wethouder Wout Wagenmans ook weten. Het is echter wel mogelijk om capaciteit weg te snoepen van De Zegge VII.

Uit een eerdere inventarisatie van Heino Actief blijkt dat er behoefte is aan 3,5 hectare aan extra bedrijventerrein bij Heino. Raalte heeft op gemeentelijk niveau te maken met een overprogrammering van bedrijventerrein. Met de provincie zijn afspraken gemaakt om vraag en aanbod per 1 juli 2020 weer met elkaar in balans te brengen. Daarbij is De Zegge VII in principe aangewezen als eerste groeigebied.
De eerder genoemde inventarisatie wordt niet openbaar gemaakt. Dit in verband met bedrijfsgevoelige informatie. Voor veel bedrijven die hebben meegewerkt aan de inventarisatie is verhuizing naar Raalte geen optie. Bijvoorbeeld door economische binding aan Heino (een sterk lokale markt) of de aanwezigheid van concurrentie in Raalte. “Wat wij ook niet onbenoemd willen laten is een sterke sociale binding, bijvoorbeeld aan het verenigingsleven van Heino, die wij bij veel bedrijven zien”, zo schrijft het college. Hoe dan ook ziet het college genoeg behoefte om de 3,5 hectare aan extra bedrijventerrein te rechtvaardigen.

In de koelkast

Om capaciteit weg te snoepen van De Zegge VII is daar een tijdelijk uitgifteverbod van 3,5 hectare nodig. Die grond wordt dan in de koelkast gezet, zoals dat in jargon heet. Dat betekent dat de looptijd van de exploitatie van de gronden naar verwachting met drie jaar toeneemt. Dit heeft een verslechtering op de balans van ruim twee ton tot gevolg, zo heeft het college laten becijferen. De grondexploitatie (GREX) sluit daar nu met een tekort van 4,3 miljoen en dit zou dan oplopen naar 4,5 miljoen.

Kader met raster: Onderhandelingen

De verkoop van gronden op De Zegge VII loopt goed, zo vertelt wethouder Wagenmans. Inmiddels is 5 hectare van de 21 hectare op de Zegge VII verkocht. De wethouder onderhandelt op dit moment over nog eens zes, zeven hectare. Hij hoopt dat daar dit jaar nog een akkoord over volgt. Dan is er nog eens zo’n negen tot tien hectare over. Voorlopig genoeg om 3,5 hectare in de koelkast te zetten voor Heino. Zo lijkt het tenminste…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.