PvdA wil af van ‘onbegrijpelijke’ prijsstijgingen openbaar vervoer

REGIO – “Onbegrijpelijk en onwenselijk”, zo typeert de PvdA de prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer. “Op een aantal Overijsselse trajecten steeg de prijs voor een treinticket in vijf jaar met ongeveer 25 procent.” Hans Nooter van de PvdA vindt de prijsexplosie niet te verteren. “We willen juist dat mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer. Dan geeft het geen pas dat de prijzen de pan uit rijzen.”

In vijf jaar steeg de prijs voor een treinticket tussen Zutphen en Oldenzaal van 9,90 euro naar 13,13 euro. Voor de tien minuten durende reis van Hengelo naar Oldenzaal betaalde je in 2014 nog 2,50 euro, nu is dat 3,40 euro. Volgens vervoerder Keolis is de prijsstijging een gevolg van het plaatsen van toiletten en gratis wifi. “Een onverdedigbaar verhaal”, vindt Nooter. “Iets fundamenteels als een toilet wordt door Keolis kennelijk gezien als een luxe waarvoor de reiziger extra dient te betalen.”

De PvdA ziet de prijzen van openbaar vervoer op meer plekken in de provincie scheefgroeien. “In Zwolle moeten reizigers die in de bus hun kaartje kopen bij een overstap voor de volgende rit opnieuw 2,30 euro neertellen voor een nieuw kaartje. Terwijl ze tot voor kort met hetzelfde kaartje binnen een uur verder konden reizen.”

Nooter wil dat de provincie paal en perk stelt aan de prijsstijgingen in het openbaar vervoer. “Deze geldklopperij jaagt mensen de auto in. En wie geen auto heeft, of juist een kleine beurs, die heeft pech en komt nergens meer. Dat moet de provincie niet laten gebeuren. Openbaar vervoer is een basisvoorziening die voor iedereen toegankelijk en dus betaalbaar moet zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.