PvdA stelt Kamervragen over rapport SER Overijssel: ‘duizenden Overijsselse banen dreigen te verdwijnen’

REGIO – Duizenden Overijsselse banen dreigen door robotisering of digitalisering te verdwijnen. Dat zegt de voorzitter van SER Overijssel. De PvdA in de Tweede Kamer wil van de regering weten of die verwachting klopt en wat de regering gaat doen om de impact op te vangen. Volgens de SER zijn daarvoor honderden miljoenen nodig.
Kamerleden Kirsten van den Hul en William Moorlag willen van de ministers van onderwijs, cultuur en wetenschap, sociale zaken en werkgelegenheid en economische zaken weten welke conclusies zij trekken uit het SER-advies. De PvdA Overijssel is bezorgd over de voorspelling. “In onze provincie zijn zo’n 230.000 mbo’ers actief op de arbeidsmarkt,” zegt Ben Kokkeler. “Daarnaast hebben we nog ongeveer 60.000 mbo-studenten in opleiding. Als grote aantallen van hen zonder werk komen te zitten is dat een ramp voor onze economie. En dan hebben we het nog niet over het drama dat het voor deze mensen persoonlijk zou zijn. De provincie moet zo snel mogelijk om tafel met Overijsselse werkgevers en mbo-opleidingen om dit probleem de kop te bieden. Wij denken daarbij aan veel intensievere loopbaanbegeleiding en bijscholing. We komen als provincie voor een enorme uitdaging te staan. Ik denk dat we die aankunnen, maar alleen als we meteen mee beginnen. De robotisering zet door. Het is alle hens aan dek.”

1 REACTIE

  1. Indien dit inderdaad het geval is kunnen toch ook veel mensen om bijgeschoold te worden voor de zorg, het onderwijs, politie, de bouw enz? Daar komen ze veel handen tekort. Volop kansen dus.
    Er zijn de laatste 50 jaar al veel beroepen sterk verminderd of verdwenen en toch halen we steeds meer mensen uit Oost Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.