PvdA lanceert aanvalsplan betaalbaar wonen

REGIO – “De markt heeft gefaald. De overheid moet nu ingrijpen”, zegt Annemieke Wissink (PvdA Overijssel). “Grote delen van Overijssel kampen met een groeiende woningnood. Een gebrek aan huizen resulteert in torenhoge huur- en verkoopprijzen. Met name starters en senioren zoeken tevergeefs naar betaalbaar onderdak. Voor de PvdA is de maat vol.”

De partij lanceert daarom een aanvalsplan om de woningnood aan te pakken en betaalbare woningbouw te stimuleren. De PvdA wil o.a. een bouwplicht voor grondeigenaren. Als deze grondeigenaren toestemming krijgen om te bouwen, moet er binnen afzienbare tijd huizen gebouwd worden. Zo wil de partij voorkomen dat eigenaren bouwgrond leeg laten staan in de hoop op meer winst door stijgende grondprijzen.

“Mensen met een laag of middeninkomen hebben het lastig,” zegt Wissink. “De prijzen stijgen snel, voor zowel koop- als huurwoningen. Dat komt door het tekort aan aanbod en doordat er flink wordt gespeculeerd. Het is steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Als we niet uitkijken wordt wonen op de plek waar je hart ligt een luxe die alleen voor de rijken is weggelegd.”

De PvdA wil dat de verhuurdersheffing voor woningbouwcoöperaties fors wordt verlaagd. Daarnaast wil de PvdA de positie van starters verbeteren en beleggen in woningen onaantrekkelijk maken door de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen tot 10% en die voor starters af te schaffen.