PvdA lanceert aanvalsplan betaalbaar wonen

REGIO – “De markt heeft gefaald. De overheid moet nu ingrijpen”, zegt Annemieke Wissink (PvdA Overijssel). “Grote delen van Overijssel kampen met een groeiende woningnood. Een gebrek aan huizen resulteert in torenhoge huur- en verkoopprijzen. Met name starters en senioren zoeken tevergeefs naar betaalbaar onderdak. Voor de PvdA is de maat vol.”

De partij lanceert daarom een aanvalsplan om de woningnood aan te pakken en betaalbare woningbouw te stimuleren. De PvdA wil o.a. een bouwplicht voor grondeigenaren. Als deze grondeigenaren toestemming krijgen om te bouwen, moet er binnen afzienbare tijd huizen gebouwd worden. Zo wil de partij voorkomen dat eigenaren bouwgrond leeg laten staan in de hoop op meer winst door stijgende grondprijzen.

“Mensen met een laag of middeninkomen hebben het lastig,” zegt Wissink. “De prijzen stijgen snel, voor zowel koop- als huurwoningen. Dat komt door het tekort aan aanbod en doordat er flink wordt gespeculeerd. Het is steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Als we niet uitkijken wordt wonen op de plek waar je hart ligt een luxe die alleen voor de rijken is weggelegd.”

De PvdA wil dat de verhuurdersheffing voor woningbouwcoöperaties fors wordt verlaagd. Daarnaast wil de PvdA de positie van starters verbeteren en beleggen in woningen onaantrekkelijk maken door de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen tot 10% en die voor starters af te schaffen.

6 REACTIES

 1. Wat deed de PvdA toen zij in het vorige kabinet zat? Wel opvallend dat deze partij veel anders wil, terwijl zij het zelf hebben laten gebeuren. En nu maar wijzen naar anderen….

  • Lijkt wel op politiek. Heiliger dan de paus is er geen een. Kijk eens hoe de landelijke politiek is afgegleden naar rechts de laatst decennia. En dat voor een groot deel door populistisch geneuzel van extreme partijen. Om de kiezers te behouden moest de politiek mee schuiven. Triest.

  • Hoe was het ook al weer Henny:
   Een aantal woningbouwverenigingen kwam in opspraak door miljoenenverliezen op megalomane projecten, corrupte bestuurders en financiële schandalen. Het was een van de redenen om de woningbouwverenigingen wettelijk te knevelen. Niet alleen werd hun een miljardenbelasting opgelegd (de jaarlijkse ‘verhuurdersheffing’). De corporaties moesten ook terug naar hun kerntaak: het huisvesten van mensen met een laag inkomen. Huurwoningen in de vrije sector mogen zij alleen nog bouwen als commerciële ontwikkelaars geen interesse hebben.
   Nu blijkt dat de prijzen van koophuizen en de huurprijzen in de vrije sector omhoog zijn geschoten. Commerciële ontwikkelaars blijken nauwelijks geïnteresseerd in het aanbieden van woningen met een huur tussen de 710 en 1.000 euro. Mensen met een middeninkomen zijn de “klos” omdat ze niet meer kunnen huren of kopen.
   Daarom is het tijd dat het beleid wordt bijgesteld en woningbouwcoöperaties weer doen waar ze goed in zijn. Oude huurwoningen opknappen en verduurzamen en niet meer verkopen. En nieuwe woningen bouwen waar behoefte aan is: voor 1-2 persoonshuishoudens en leeftijdsbestendig! En dat ze ook ruimte krijgen om voor de groep middeninkomens weer woonruimte mogen bouwen. Daar mag die verhuurdersheffing best voor worden ingezet!

   • @Gerrit,
    Mijnnreactie was gebaseerd op dat toen de PvdA aan de knoppen kon draaien zij dit nagelaten hebben en zelfs maatregelen heeft gesteund. Jouw verhaalnklopt maar is naar mijn mening geen reactie op mijn stelling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.