Provincie trekt twee miljoen uit voor ervencoaches

“Goed nieuws!”, laat woordvoerder Moniek Kleinsman namens CDA Overijssel weten. De CDA-fractie spande zich samen met GroenLinks en SGP in voor de ervencoaches. Zij worden aangesteld om boeren en ondernemers de helpende hand te bieden bij de huidige ontwikkelingen in de buitengebieden. Daarbij gaat het onder meer om veranderende regelgeving, waaronder de fosfaatwet en de asbestsanering. De ervencoach kan als sparringpartner fungeren met de erfeigenaar om te kijken naar de toekomst.

Overijssel telt nu nog een zevental ervencoaches in Tubbergen, Rijssen-Holten, Hof van Twente, Losser, Salland en de regio Almelo. De miljoenen zijn bedoeld als financiële ondersteuning voor gemeenten die ervencoaches willen inzetten. Inmiddels hebben negentein gemeenten interesse hebben om te starten met ervencoach.

De sparringpartners kunnen een rol spelen in de strijd tegen de criminaliteit. Met name als het gaat om het veelbesproken probleem van ondermijning: het fenomeen waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verstrengeld raken. Bijvoorbeeld boeren die worden benaderd om voor veel geld hun stal te verhuren, waarna criminelen er een hennepplantage inrichten. “Daarom moeten de ervencoaches worden opgeleid”, aldus Moniek Kleinsman. “Zo moeten ze weten op welke signalen ze moeten letten. Juist aan de keukentafel hoor je vaak meer. Want de verleiding is groot als je stal leeg staat en het water je aan de lippen staat. Vaak zijn boeren zich er bovendien niet eens van bewust dat ze daarmee de criminaliteit in hun stal halen. Ervencoaches kunnen daarvoor waarschuwen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.