Partij voor de Dieren: ‘Minister aan zet om Straathof te stoppen’

MARIËNHEEM – De Partij voor de Dieren blijft zich fel verzetten tegen de bedrijfsvoering en de uitbreidingsplannen van de omstreden varkenshouder Straathof. “De Raad van State heeft groen licht gegeven voor een varkensboer die meerdere ernstige overtredingen op zijn naam heeft staan op het gebied van dierenwelzijn en milieu. In Duitsland kreeg deze veehouder een beroepsverbod, in Nederland krijgt hij alle ruimte. Dat is niet goed te praten. De minister moet nu ingrijpen”, zegt PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten die Kamervragen heeft gesteld.

De uitspraak van Raad van State ging over de uitbreidingsplannen van Straathof in Mariënheem waar hij ruim 11.000 varkens wil houden. Omwonenden en Stichting Leefbaar Buitengebied verzetten zich tegen de verstrekte vergunning. Zij maken zich grote zorgen om de luchtvervuiling, het dierenwelzijn en de brandveiligheid van de stallen. RvS besloot echter dat de gemeente terecht een vergunning voor de plannen van Straathof heeft verstrekt.

Van Kooten vindt dat uit de uitspraak van RvS blijkt de huidige wet- en regelgeving onvoldoende juridische mogelijkheden biedt om de omstreden varkenshouder te stoppen. “Deze veehouder blijft jaar na jaar de muizengaatjes van de wet opzoeken en overtreedt ze dikwijls. Er is meer nodig is om zo iemand te stoppen dan inspecties en boetes. De minister is aan zet.”

4 REACTIES

 1. Los van het feit of ik het al dan niet eens ben met de Straathof-plannen: als de RvS het getoetst heeft op wet-en regelgeving, net als de gemeente, dan kun je in onze rechtstaat toch niet vragen dat de minister dezelfde wetten negeerd? Zou wat zijn…
  Wet wijzigen? Prima, initiatief indienen, democratisch stemmen en als de wet wordt aangenomen hebben rechters andere toetsingscriteria.
  Ik denk dat de situatie rond Straathof niet zal veranderen, want hij zal niet accepteren dat tijdens de wedstrijd de spelregels veranderdvworden. Hij zou elke rechtzaak winnen.
  Dus PvdD, roeptoeter niet ier wat niet kan. Hou jezelf ook aan de wet en verlang dit ook van een minister of elke inwoner van dit land.

  • Waar lees jij dat de PvdD de minister vraagt om de wet te negeren? Zo te zien aan wat je schrijft weet je prima hoe het in een democratie werkt. De minister moet de wet wijzigen als zo’n wet niet voorkomt dat dit soort lieden dieren kunnen blijven houden. Ze is minister voor dierenwelzijn dus dat is haar verantwoordelijkheid. Dat is wat de PvdD zegt. Dus wie is hier nu aan het roeptoeteren? Prima als je het er niet mee eens bent maar bekritiseer dan hetgene wat ze ook daadwerkelijk zeggen.

 2. Zonde van de investering, de vleesvervangers komen eraan!
  Maar ja het hele bedrijf is gericht op het buitenland, handel is handel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.