Oud burchtterrein in Raalte moet weer zichtbaar worden

RAALTE – Bert Terlouw uit Raalte is gestart met een initiatief om het oude burchtterrein in Raalte weer zichtbaar te maken. Dit naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van Raalte in 2023. De allereerste oorkonde waarop de naam Raalte voorkomt, dateert namelijk van 2 augustus 1123. Recentelijk heeft een eerste verkenning naar mogelijkheden plaatsgevonden bij het terrein aan de Haansweg. Het doel was om na te denken hoe het geheel voor publiek en toeristen meer zichtbaar gemaakt kan worden in aanloop van de viering van 900-jarig bestaan van Raalte.

Voor velen in Salland is het helemaal niet bekend dat Raalte een eigen Middeleeuws kasteel heeft gehad. Van de in 1994 door Terlouw ontdekte burcht van de Ridders van Ramelo is op dit moment ook niets te zien. In 1932 heeft de toenmalige landeigenaar er een laag grond overheen gelegd. Onder het huidige, vlakke weiland liggen nog wel sporen van de door drie grachten omringde houten burcht. Het hout zelf is door de eeuwen heen volledig verdwenen, maar van de drie grachten zijn nog sporen te vinden. Ook de meterslange toegangsweg naar de burcht toe is gelijktijdig afgedekt met een laag grond. Het weiland met de restanten ligt pal naast waterretentiegebied- natuurgebied van het Waterschap aan de Haansweg.

Voor de eerste verkenning had Terlouw een groep van veertien mensen uitgenodigd. Onder de genodigden waren naast de eigenaar van de grond onder meer prof. Dr. Ir. Theo Spek van de Rijks Universiteit Groningen, Jan van Doesburg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Jacques van Loevezijn namens de gemeente Raalte, Mireille Groot Koerkamp namens De Kracht van Salland, Herman Odink (lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap), Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte e.o. en Suzanne Wentink, Provinciaal Archeoloog van Overijssel. Daarnaast waren ook Statenleden van D66 (fractievoorzitter Wybren Bakker en Statenlid Mathijs Perton) en algemeen bestuursleden van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) van de partij Water Natuurlijk (fractievoorzitter Marion Wichard en fractieleden Piet de Noord en Bert Hinnen) aanwezig. Dit vanwege Terlouws politieke banden met deze partijen. Allen wilden erg graag mee helpen met een startverkenning van mogelijkheden.

Het gezelschap gaat nu verder denken en concrete plannen maken om meer zichtbare bekendheid te krijgen voor dit zeldzame burchtterrein bij Raalte.

3 REACTIES

 1. Ben heel benieuwd óf en hoeveel geld de gemeente Raalte hier gaat insteken.
  De gemeente Raalte is naar mijn idee namelijk niet zo verzot om de historie van onze gemeente levend te houden.

  Vanmorgen vernam ik nog dat men de fundering van de oude muziekkoepel in de Hof van Rakhorst van Heino nu definitief gaat slopen omdat men geen plannen heeft de koepel te herbouwen. Er zou te weinig draagvlak zijn. Vraag ik me ten eerste af hoe men aan die wijsheid komt en ten tweede of men dat ook gaat checken voordat men eventueel geld vrijmaakt voor de enthousiaste plannen van de heer Bert Terlouw c.s.
  Ben dus reuze benieuwd hoe deze plannen zich verder gaan ontwikkelen.
  Of zou er een wezenlijk verschil bestaan tussen vergane glorie en vergane glorie?

 2. Ik ben het helemaal eens met Marjan.
  Ja het fundament wil men gaan verwijderen in het Hof van Rakhorst.
  Heel jammer. Mijn vader heeft nog meegeholpen bij de tot stand koming van een muziektent in de vijftiger jaren.
  De muziektent is niet meer maar…. het fundament ligt er nog. Af en toe ga ik eens een kijkje nemen. En dan komen de herinneringen.
  Een nieuwe muziekkoepel kon er niet komen. De buurt was tegen en nu wil men tijdens de Pompdagen de tent gaan verplaatsen ten koste van het fundament van de vroegere muziektent. Te gek van woorden. Het is juist nu een mooi moment om dit fundament (stevig plateau) te gaan restaureren. Een mooie plek om een muzikaal buiten optreden te verzorgen. Ik zal de eerste zijn die er gebruik van maakt maar ja…..rond juni lijkt ook dit stukje historie te zijn verdwenen uit Heino. Dus Bert Terlouw breng ook ‘je stem’ in om dit plateau te behouden en dat het wordt opgeknapt. Waar is het mogelijk om in alle rust buiten te musiceren in Heino ? Juist in het Hof van Rakhorst.

 3. Helemaal met Marjan eens.
  Ja, het fundament van de vroegere muziektent gaat verdwijnen. Dan kan de feesttent tijdens de Pompdagen enigszins worden verplaatst.
  Wederom gaat er dan een stukje historie verloren. Mijn vader heeft in de vijftiger jaren nog meegeholpen bij ‘de bouw’ van deze muziektent.
  Mijn voorstel is nu om dit fundament te restaureren. Een mooi plateau om er in de zomermaanden optredens te verzorgen. Ik zal de eerste zijn die er gebruik van maakt. Ook een mooie plek om buiten te musiceren.
  Maar oh nee onmuzikaal Heino is van mening dat dit mogelijke podium moet verdwijnen. Bijzonder triest.
  Ik ga nog wel eens een kijkje nemen aldaar en dan komen de herinneringen……
  Rond juni heeft men plannen om het Hof van Rakhorst aan te pakken. Nou Bert Terlouw ook je steentje bijdragen om dit plateau te behouden in hartje Heino?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.