Opinie: Ongelijk speelveld

  De gemeente Raalte is blijkbaar niet van zins om gronden waarvan zij zelf eigenaar is, te verhuren of te verpachten op basis van een gelijk speelveld voor álle potentiële gegadigden.

  Een raadsmeerderheid doet dit op een geraffineerde manier: zij sluit de biologische gegadigden volledig uit door op die gronden het gebruik toe te staan van allerlei funeste pesticiden, zoals het beruchte glyfosaat en de voor diversiteit evenzo fatale neonicotinoïden.

  Dat dit niet bepaald in lijn is met de doelstellingen van hun eigen beleidsnota “Groen, samen doen! is die raadsmeerderheid schijnbaar helemaal ontgaan. Ik neem hen dat niet kwalijk. De raad heeft immers vele beleidsnota’s vastgesteld en het is nogal wat om daarmee telkens rekening te houden. Deze raadsleden trekken daaruit hun voordeel, door, zoals in dit geval, bij het verhuur/verpachten van gemeentelijke percelen op een gewiekste wijze de biologische gegadigden buiten de deur te houden. Dit alles evident onder het motto “Lang leve de monocultuur, wég met de diversiteit!”.

  Toen me opgevallen was dat dit beleid evident in strijd is met de voorheen vermelde beleidsnota en het daarin opgenomen fantastische voorwoord van wethouder Wout Wagenmans, heb ik de gemeenteraad verzocht om het beleid daarmee in overeenstemming te brengen bij het verhuren/verpachten van gemeentelijke gronden. De gemeenteraad weigert aan dat verzoek tegemoet te komen – zonder op de argumenten in te gaan – en weigert aldus tevens invulling te geven aan het door hen zelf vastgestelde beleid in de nota Groen, samen doen!

  De correspondentie over deze kwestie heb ik bij dit opiniestukje gevoegd zodat diegenen die zich hiervoor interesseren, hierover zelf een oordeel kunnen vellen. Wellicht leidt dit bij sommigen tot de conclusie dat het bij verzoeken als deze niet gaat om het schreeuwen vanaf de zijlijn, maar om daadwerkelijke pogingen de politiek te beïnvloeden. Ook al probeert die politiek dit vaak, via de macht van het getal – dus niet via de kracht van argumenten, te verhinderen. Als het om principiële zaken gaat is niets doen geen alternatief. Dat de ondersteuners van de intensieve veehouderij aan dit onderwerp geen raadsdebat durven te wijden begrijp ik wel, want dan moeten ze met de billen bloot. Maar dat de anderen niet op zo’n debat aandringen, daar begrijp ik helemaal niets van.

  Tot slot. Het is voor mij onbegrijpelijk dat de heer Frank Niens, de huidige wethouder van, let wel: milieu en duurzaamheid, dit funeste gifbeleid steunt en dat zelfs hij niet bereid is de biologische gegadigden een kans te geven. Ook al zou hij de enige bestuurder zijn, hij zou zich in ieder geval duidelijk kunnen verzetten en uitspreken!

  Maar ja, in Raalte zijn beleidsnota’s en daadwerkelijk beleid twee heel verschillende zaken. Met het eerste maak je propaganda/goede sier en met het tweede maak je het jezelf heel erg moeilijk. En aan dat laatste hebben Raalter bestuurders een bloedhekel.

  Hans de Kort
  Raalte

  2 REACTIES

  1. hans houd er een vreemde redenering van een gelijk speelveld voor potentiële gegadigden op na.
   omdat het is toegestaan om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken worden biologische gegadigden volgens hem buiten spel gezet.
   hij is dus van mening dat je iets wat toegestaan is ook verplicht moet doen.

   met wat hans hierin wil is dat er juist helemaal geen gelijk speelveld is voor potentiële gegadigden.
   hij wil dat de gemeente het verbied om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken op door de gemeente verhuurde/verpachte grond.
   daardoor blijft er dus een zeer select groepje over die in aanmerking komen voor die grond.
   en is er totaal geen sprake van een gelijk speelveld.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.