Opinie: Natuur- en milieuorganisaties, dierenactivisten, wijnslurpende grachtengordel zorgen voor afname biodiversiteit

  Deze partijen misbruiken elk onderzoek of rapport om de landbouwsector aan de schandpaal te nagelen. Of het nu gaat om afname weidevogels, CO2 uitstoot of sterfte onder de insecten.

  Boeren krijgen hierdoor te maken met steeds meer regelgeving, eisen en verboden. Dit vraagt om nieuwbouw, vergaande aanpassingen en dus flinke investeringen. Eisen waaraan met name de kleinere bedrijven niet kunnen voldoen zonder fors uit te breiden. Indirect stimuleert dit eisenpakket dus de schaalvergroting. Maar ook de druk vanuit de maatschappij die ontstaat door negatieve berichtgeving, beschuldigingen, vooroordelen, discriminatie zorgt er voor dat veel boeren hier moedeloos van worden en geen energie meer hebben om hun bedrijf voort te zetten of twijfelen of ze een opvolger hier wel mee op willen zadelen. Dit staat hun aanpassingsvermogen en daadkracht die nodig is voor verduurzaming in de weg.

  Daarnaast pleitten de verschillende organisaties voor inkrimping van de veestapel, wat inhoudt; minder boeren, minder vee, minder koeien in de wei, minder strontflatsen, en uiteindelijk minder insecten en  minder weidevogels!

  Ook frustreren ze innovaties. Biogasinstallaties die een grote bijdrage zouden kunnen leveren in het oplossen van verschillende milieuvraagstukken gaan hierdoor failliet of komen niet van de grond. Juist deze installaties kunnen zorgen voor groene energie, meer gebruik van organische stof en dus forse afname of zelfs stop op gebruik van kunstmest.

  Maar het ergste is wel dat ze openlijk verkondigen dat ze hun eigen negatieve gedrag (luxe vliegreisjes, autorijden,  e.d.)  compenseren door minder dierlijke producten te consumeren. Dit past veel burgers wel (zelfs de klimaatjongeren die demonstreerden hoorde je zeggen; ik vlieg af en toe wel, maar ik eet minder vlees). Hiermee pleiten ze dus negatief gedrag vrij, mensen nemen hierdoor geen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag. Helaas is het effect ook nihil.  Als je 50% minder vlees, zuivel en eieren zou eten dan scheelt dit 2,5 tot 4% CO2 (Cijfers Planbureau voor de leefomgeving). Bij dieren praat je echter over korte CO2 kringloop (een koe eet gras, stoot methaan uit, wordt omgezet in CO2, wordt opgenomen door het gras, wordt gegeten door de koe). Zolang dit in evenwicht is, is er helemaal geen sprake van een probleem. Evenwicht wordt echter verstoord door enorme toename in het gebruik van fossiele brandstoffen. De landbouwsector zit nu al op een CO2 reductie van 20%. Terwijl het bij de luchtvaart met maar liefst 145% is toegenomen.
  Inkrimpen veestapel is dus een schijnoplossing (aantal koeien is trouwens al gekrompen van 2,5 miljoen in 1980 naar 1,6 miljoen nu). De landbouwsector gaat zijn verantwoording wel nemen. Ipv de gestelde 25% reductie, gaat de sector de uitdaging aan van 30%! Beter kan altijd, en dat zal altijd zo blijven.

  Gelukkig zetten steeds meer mensen zich in om de feiten boven tafel te krijgen. In Liederbroek hebben ze mbv camera’s aangetoond dat de vogelnesten leeggeroofd worden. Stichting Agrifacts heeft aangetoond dat het effect van minder dierlijke producten eten op het klimaat geen 25-40% is, maar 2,5 tot 4% is. De Duitser Herwig Scholz werpt een geheel ander licht op het Krefeld rapport over afname van het aantal insecten.  Dit is voor de boeren een hart onder de riem. Nu maar hopen dat zulke berichten ook de juiste mensen weten te bereiken.

  Ik zou zeggen daag  jezelf en bedrijven uit om ook de normen te halen, door je eigen (koop)gedrag aan te passen. Accepteer van jezelf en van elkaar dat we dingen anders en beter kunnen doen, zonder direct een ander te beschuldigen. Dan heb je pas echt wat gewonnen.

  Maureen Fakkert

  3 REACTIES

  1. Geachte mevrouw Fakkert,
   Naar mijn mening worden niet de boeren beschuldigd als zijnde de veroorzakers van de teloorgang van de diversiteit van flora en fauna. Het zijn hun vertegenwoordigers en de banken die hieraan debet zijn. Zij zijn het die boeren door de jaren heen hebben aangespoord tot onverantwoorde uitbreiding van hun bedrijf. Hierdoor zijn, door het ontstaan van steeds meer megabedrijven, de verhoudingen volledig zoek geraakt en is er in de meeste gevallen ook geen sprake meer van grondgebonden, evenwichtige, bedrijfsvoering.
   Dat u het zo achteloos doet voorkomen alsof het de roofdieren zijn die de enorme teruggang van het aantal (weide)vogels veroorzaken is een gotspe. Het zal waar zijn dat die paar nesten van weidevogels die er nog over zijn – met dank aan de intensieve agrarische bedrijvigheid ten gevolge waarvan weidevogels nog amper schuilgelegenheid dan wel voedsel hebben – af en toe het slachtoffer worden van een roofdier. Maar daaraan de conclusie verbinden dat de roofdieren debet zijn aan de alarmerende teruggang van het aantal weidevogels is toch wel een bedenkelijke omkering van oorzaak en gevolg.
   Ook is het geen toeval dat de achteruitgang van de aantallen en soorten insecten – met ongeveer 75% over de laatst drie decennia – juist dáár plaatsvindt waar de natuur wordt vervangen door enorme akkers met monocultuur. In gebieden waar landbouw en natuur nog in evenwicht zijn, is de diversiteit van flora en fauna nauwelijks aangetast. Ook dat is onderzocht.
   Op een punt ben ik het volkomen met u eens. Het is van de zotte dat de luchtvaart en de vervuilende industrie, volkomen buiten schot blijven.

  2. Volgens mij is de landbouw wel goed bezig, maar wanneer de politiek de boeren kwijt wil, dan doe je het nooit goed genoeg. Boeren leveren topprestaties, maar in plaats van lof, krijgen ze stokslagen. Zoals Hans al aangaf, hoor je nauwelijks over de luchtvaart en industrie wanneer het gaat over de CO2 uitstoot. Als je leest dat een vlucht met een boeing 747 tweehonderdveertigduizend liter kerosine in onze lucht achter laat en ons klimaat verpest, en je weet dat de lucht zit vol is met vliegtuigen. Moet je dan de politiek nog serieus nemen wanneer ze het vliegverkeer maar zijdelings noemen waar het gaat om vervuiling? Links Den Haag denkt de wereld te redden door met tien man klaar te staan om de boer in de boeien te slaan zodra er een kruiwagen te veel mest op het land wordt gebracht. De boer heeft het ook gedaan wat betreft de teruggang van de weidevogel. Natuurlijk helpt het wanneer de koeien meer in de wei leven, maar dat gebeurt al. Roofdieren mag je dan weer niet als schuldige noemen, want dat past de linkse kliek niet. Maar nu mag ik nog wel graag wandelen op de Sallandse Heuvelrug, mooi gebied, maar niet voor vogels. Er is daar geen boer in de buurt, maar ook geen vogel, nou ja, zo heel af en toe hoor je een buizerd over komen krijsen. Zodra ik in de buurt kom van het bord waar op staat dat hier het broedgebied begint, moet ik even glimlachen. Vanaf 21 maart mag je er niet wandelen in verband met broedende vogels. Er zit echter geen vogel, daar zorgt de buizerd wel voor. En dan hebben de helden van links het ook steeds over mega bedrijven. Hoe groot mag of moet een bedrijf dan zijn om te overleven? En moet de kleine kruidenier ook terug, of snappen ze daar de schaalvergroting wel om de burger van goedkoop voedsel te voorzien? Een ieder die de boer als milieucrimineel betiteld, wens ik honger toe!

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.