Opinie: Mariënheem is het slachtoffer van extremisten

  De Raad van State stelde de gemeente Raalte in het gelijk: er zijn geen fouten gemaakt omtrent het verlengen van de vergunning voor de uitbreidingsplannen van het varkensbedrijf aan de Nijverdalseweg 13 in Mariënheem. Het hoogste orgaan heeft gesproken en daarmee zou de discussie gesloten moeten zijn. De ‘Zaak Straathof’, zoals deze casus in de volksmond wordt genoemd, lijkt afgerond. Er kan begonnen worden met verbouwen.

  Door: Gerlant Zielman

  Los van het feit of ik het al dan niet eens ben met de Straathof-plannen, verbaas ik mij over de gang van zaken, de uitlatingen die worden gedaan en de motieven van de bezwaarmakers. Ook nu de uitspraak gedaan is, blijven zij ongefundeerd meningen spuien en (erger nog) pertinente onwaarheden de wereld insturen. En dat zonder dat hen een strobreed in de weg wordt gelegd door kritische pers.

  De discussie die gevoerd wordt draait om de persoon Adriaan Straathof, een man met een beroepsverbod in Duitsland. Dit beroepsverbod zou volgens zijn tegenstanders ook in Nederland moeten gelden. Beroepsbezwaarmaker en milieugoeroe Marcel Middelkamp stede deze week bij RTV Oost: “Pak de vergunning van een veehouder af als zijn stal is afgebrand en stel bovendien een zwarte lijst van mensen met een beroepsverbod in het buitenland op.” Marcel heeft op de bewuste locatie gekeken en zag dat er veel stof lag. De elektrische installatie zou ook brandgevaarlijk zijn.

  De stallen, die in 2009 zijn gebouw door de familie Wicher Schreur, komen in 2014 in het nieuws als het bedrijf wordt geruimd door de NVWA. Dierenleed, achterstallig onderhoud en een dubieuze rol van de Rabobank Salland waren volgens John Wicher Schreur de oorzaak.

  Half 2014 werd het bedrijf geveild voor een kleine 1,5 miljoen euro. Koper Sebava B.V. uit Veghel meldt zich niet veel later bij de gemeente Raalte met verbouw-, renovatie-, en uitbreidingsplannen binnen het huidige bestemmingsplan. De gemeente heeft getoetst en gaf de vergunningen af. In maart 2019 wordt het definitief. Al die tijd staat het bedrijf leeg en is de verpaupering aan de gang. De missie van beroepsbezwaarmaker Middelkamp is duidelijk: de uitbreiding van agrarische bedrijven voorkomen en de provincie op de knieën krijgen.

  Toch geeft hij bij de media aan niet te verwachten de plannen tegen te kunnen houden. Hij spant uiteindelijk toch een beroep aan. Mede namens een paar bezorgde buurtbewoners. Google laat een lange lijst van verloren zaken zien. Deze arme bezwaarmaker moet zijn hobby betalen.

  Terug naar zijn uitspraken over de stof, het brandgevaar en zijn pleidooi om de vergunningen af te nemen. Het ging gepaard met foto’s die in de stal gemaakt zouden zijn. Het is onbekend of hij daarvoor toestemming heeft gekregen. Sebava-woordvoerder Jan Voermans laat vanaf zijn vakantieadres in Spanje weten niet op de hoogte te zijn en zich bij thuiskomst erin te verdiepen.

  Het bedrijf wat nu al ruim vijf jaar leeg staat is, net als elk pand dat leeg staat, vervuild met stof. Wrang detail: als Middelkamp geen bezwaar had gemaakt was deze stal jaren geleden gerenoveerd, geüpdate naar de nieuwste veiligheids- en uitstootnormen en was het bedrijf het nieuwste visitiekaartje van Mariënheem. Dat zal nu zo snel mogelijk gaan gebeuren.

  “Als Middelkamps huis afbrandt, vervalt voor hem het recht op het hebben van een woning”, las ik op social media. Persoonlijk vind ik deze kreet hetzelfde als zijn oproep over de vergunningen van boeren.

  Het circus gaat nu verder. De Partij voor de Dieren, een partij dat het doel heeft om de dierhouderij uit Nederland te laten verdwijnen, heeft Kamervragen aan de minister gesteld. ‘Vragen Van Kooten-Arissen over de uitspraak van de RvS dat omstreden varkenshouder zijn megastallen mag uitbreiden.’ De titel zegt het al: ‘omstreden varkenshouder’. Het antwoord van de minister is voorspelbaar: Adriaan Straathof, de man waar het om draait, zit al jaren in Roemenië en is daar druk met zijn bedrijven.

  Het is niet Adriaan Straathof die een vergunning aanvraagt, maar Sebava B.V. Even over Sebava B.V.: De Kamer van Koophandel publiceerde in de Staatscourant dat de bestuurder Sebastiaan Bartholomeus Straathof is, ofwel Bas Straathof. Wie hij is lees je in het vakblad Varkens. Daarin vertelt hij dat hij een zichtruimte wil maken zodat burgers kunnen komen kijken. Niets te verbergen, lijkt me.

  Alle retoriek dat wordt gebruikt door diverse partijen om de persoon Adriaan Straathof in deze discussie is een brevet van onvermogen of wordt gebruikt met kwade opzet. Het is de zoon die in Mariënheem met de scepter zwaait. Laten we hem een eerlijke kans geven. Of gaan we nu in Nederland al zover dat wij de zoon gaan veroordelen om iets wat zijn vader gedaan zou hebben?

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.