Omstreden varkensboer Straathof kan verder met zijn plannen in Mariënheem

RAALTE / MARIENHEEM – Raalte heeft terecht geen Bibob-onderzoek aangevraagd bij de vergunningsaanvraag van de omstreden varkensboer Adriaan Straathof in Mariënheem. Dat oordeelt de Raad van State en dus kan Straathof gewoon aan de slag.

Dat meldt RTV Oost.

Omdat Straathof een zeer slechte reputatie heeft door het overtreden van milieuregels en regels voor dierenwelzijn, vonden omwonenden en Stichting Leefbaar Buitengebied zo’n onderzoek naar mogelijk crimineel gedrag nodig. In Duitsland heeft de varkensboer zelfs een beroepsverbod.

De Raad van State heeft woensdag besloten dat dit beroepsverbod niet in Nederland geldt. Bovendien heeft de gemeente toegezegd om de varkenshouderij aan de Nijverdalseweg streng in de gaten te houden.

De gemeente Raalte gaf een vergunning aan de varkensboer om de vestiging in Mariënheem een andere indeling te geven en om nieuwe stallen te bouwen. De stichting en de omwonenden wezen de Raad op toenemende luchtvervuiling en een brandgevaarlijke inrichting van de stallen. Volgens de Raad zijn die bezwaren op niets gebaseerd.

9 REACTIES

 1. Gewoon een vraag:
  Had de gemeente Raalte dit tegen kunnen houden? Als gemeente kan je nl niet zomaar een vergunning weigeren.

 2. De Gemeente Raalte heeft zich kennelijk aan de geldende wetten en regels gehouden bij de vergunning verstrekking. Fijn dat de RvS dit bevestigd.

 3. Dat iemand die in een ander EU-land vernietigend is veroordeeld en vervolgens in Raalte van harte (Quote wethouder Wagenmans: “Straathof wordt hier behandeld als ieder ander”) mag worden geheten is op zich al de gekte ten top, maar dit is Europa. En in Europa is een misdrijf in het ene land nu eenmaal iets heel anders dan in het andere land.
  Wat de Raalter gemeenteraad wél kan doen is het bestemmingsplan zodanig veranderen dat de mogelijkheid voor personen als Straathof om hier megabedrijven op te richten, dan wel bedrijven op te kopen om op die plekken uit te breiden tot megabedrijven, drastisch te beperken. Maar ja, dat gebeurt in Raalte niet. Hier zijn ze van harte welkom.

 4. Beste mensen,

  Ik heb zo het vermoeden dat de meeste Sallanders totaal geen probleem hebben met de komst van de mega-varkenshouderij van de heer Straathof.
  Vind de protesten hierboven namelijk best in schril contrast staan met alle protesten die er vandaag de dag te horen zijn over het landelijk klimaat- en milieubeleid van de regering. Klimaat en milieu zijn ‘hot’ momenteel. Er worden zelfs klimaatmarsen georganiseerd waarin duizenden volwassenen én kinderen meelopen!

  Eerlijk gezegd ben ik persoonlijk van mening dat wij als mensen geen enkele invloed kunnen uitoefenen op het klimaat. Wat er ook wordt beweerd! Het milieu daarentegen, is een andere zaak. Daarop heeft de mens wel degelijk invloed. Dat begint al in en om je eigen huis- en leefomgeving.

  Wat mij nu zo bevreemd, is, dat de komst van de mega-varkenshouderij van de heer Straathof, die eigenlijk in de ‘achtertuin’ van de Gemeente Raalte komt te staan, niet meer protesten oplevert dan wat ‘oprispingen’ op Salland Centraal. Hieruit trek ik de conclusie dat de meeste inwoners van Raalte geen enkel probleem hebben met de komst van deze varkenshouderij. Zou dit wél het geval geweest zijn dan had men dat wel laten blijken door het organiseren van bijvoorbeeld een grote protestactie bij het Raalter gemeentehuis wat naar mijn idee meer indruk op de wethouder c.s. gemaakt zou hebben dan die paar reacties op dit forum.

  Ik weet dat er in de mars van afgelopen zaterdag in Amsterdam ook diverse personen uit de gemeente Raalte meegelopen hebben. Dat is prima maar toch blijft het knagen: Waarom wél in Amsterdam en niet dicht bij huis een groot protest georganiseerd op het moment dat bekend werd dat Straathof naar Mariënheem kwam? Dán had je kunnen laten zien dat het je ernst was en een niet mis te verstaan signaal aan de lokale politiek kunnen afgeven!

 5. De gemeente Raalte krijgt de democratie die het verdient. Gemeente Belangen het CDA Raalte en het 5e wiel aan de wagen, de Raalter VVD, heten megastalllen van harte welkom! De Raalter oppositie verkeert in algehele lethargie en is compleet ambitieloos om tegen het eeuwige bolwerk van CDA bestuur in het geweer te komen. Raalte ten top. En na 20 maart zal de stop op mega geitenstallen in de provincie Overijssel uiteraard weer worden opgeheven door Gedeputeerde Staten olv het almachtige CDA……….

 6. Waarom wel in Amsterdam protesteren en niet in Marienheem?

  Maar dan ook waarom wel op Salland Centraal en niet in Marienheem?

 7. Inderdaad de gekte ten top. Iemand die ergens voor is veroordeeld (en dus gestraft neem ik aan) hier in Raalte gewoon weer een eerlijke en gelijke kans geven. In Raalte moeten we iedereen die ook maar ooit ergens voor is veroordeeld met de nek aan kijken en op voorhand verdenken van recidivisme. Dat lijkt me een prettige gemeenschap om in te wonen.

  Het bestemmingsplan is de uitwerking van een bestuurlijke visie in beleid. Je kan het niet eens zijn met die visie (en met dat beleid) maar dat kan je die ondernemer niet kwalijk nemen lijkt me. Dus het aanpassen van een bestemmingsplan omdat de beste man doet wat hij nou eenmaal doet lijkt me dan erg inconsistent met je eigen beleid. De wegen voor het beïnvloeden van beleid is een ieder hier neem ik aan wel bekend en staan ook een ieder vrij. Droeftoeteren op SC lijkt me niet de weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.