Nieuwe opvang voor kwetsbare vrouwen in Salland

Terwille richt zich op hulp aan slachtoffers mensenhandel en resocialiserende ex-gevangenen

RAALTE – Hulporganisatie Terwille opent per 1 april een beschermde woonlocatie voor kwetsbare vrouwen in de gemeente Raalte. Terwille, dat de exacte locatie om begrijpelijke redenen graag niet in de krant wil hebben, maakt daartoe gebruik van een locatie die eerder ook al voor deze doeleinden werd gebruikt. De organisatie richt zich in de nieuwe locatie op hulp aan/opvang voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van mensenhandel en vrouwen die na een verblijf in de gevangenis moeten resocialiseren. De locatie kan plaats bieden aan maximaal 25 cliënten.

Terwille ontstond 20 jaar geleden in de stad Groningen. Een vijftal agenten (allen nog steeds betrokken) begon uit onvrede over de verslavingszorg met een intensief zorgtraject voor verslaafden. Dit met een Christelijke signatuur. In 2009 besloot de organisatie zich ook te richten op de opvang van/hulp aan kwetsbare vrouwen: vrouwen die in de prostitutie zijn gemanoeuvreerd. Terwille beschikt al over opvanglocaties in Groningen, Drenthe en Frankrijk (ver weg van de bewoonde wereld).
Via via kwam Terwille op het spoor van de locatie in Salland. Na de eerste contacten met de verhuurder werd ook de gemeente op de hoogte gesteld. Volgens wethouder Gerria Toeter verliepen de daaropvolgende gesprekken in een goede sfeer. Op de nieuwe locatie in Salland wil Terwille haar activiteiten (deels) uitbreiden. “We willen ook hulp bieden aan vrouwen die in een penitentiaire inrichting hebben gezeten” , legt Erik de Vos, bestuurder van Terwille uit. “Gericht op resocialisatie en met dezelfde bescherming die we op onze andere locaties ook bieden. Dat willen we combineren met de zorg voor loverboyslachtoffers en hulp aan vrouwen met verslavingsproblemen. Die twee problematieken overlappen nog wel eens. Wat belangrijk is: bij ons is elke deelnemer eigenaar van haar eigen herstelproces. Het pand is gunstig ingericht en de meeste aanpassingen die we voor ogen hebben, zijn licht van aard.”

Plezierig

De vrouwen blijven er maximaal twee jaar wonen. Langer kan, maar volgens De Vos leert de ervaring dat de meeste vrouwen na een jaar prima in staat zijn om (begeleid) op zichzelf te gaan wonen. De buurt is inmiddels op de hoogte gesteld van de komst van de beschermde woonlocatie. “De contacten verlopen plezierig”, stelt De Vos. Belangrijke troef daarbij is het aangestelde beheerdersechtpaar. Een inwonend stel, volgens De Vos afkomstig uit de Sallandse regio, dat zo meteen voor een huiselijke sfeer moet zorgen. Het echtpaar krijgt in de locatie ondersteuning van diverse hulpverleners, therapeuten en een arts. De eerste bewoners komen op 1 april. Volgens De Vos zal het sowieso wel een jaar of drie duren voordat het maximale aantal van 25 bewoonsters is bereikt. “Dat moet je geleidelijk opbouwen. We willen een zekere groepsstabiliteit creëren.” Bang voor problemen met de buurt is hij niet. “Onze opvang blijft kleinschalig, de vrouwen integreren vanzelf.” “Ook steken we in op een grote poule van vrijwilligers”, vult Gerda van Veen, projectleider bij Terwille, aan. “Zij trekken met de vrouwen op, organiseren creatieve workshops en willen er voor de vrouwen zijn.”

‘Stabiele factor’

Toch is het vast niet van alle omwonenden de wensdroom om een dergelijk aantal vrouwen met een serieuze problematiek te mogen verwelkomen als nieuwe buren. “De stabiele factor is het beheerdersechtpaar”, stelt De Vos echter. “Dat vormt het aanspreekpunt naar de buurt. Alles daaromheen vindt plaats in samenwerking met de gemeente en de politie. Een goede leefbaarheid is ook in ons eigen belang. We hebben goede ervaringen, nooit hebben we signalen van grote problemen ontvangen. Maar nogmaals, veel komt terecht op de schouders van het beheerdersechtpaar. Ik spreek uit ervaring: het is zwaar werk!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.