Natuurbericht: Aan de kromme dijk

  Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vrijdagmorgen ging Sjaak op pad. Snel even een rondje doen van Windesheim naar Herxen over de kromme IJsseldijk.

  Wanneer ik in de observatiehut ‘de Visarend’ aan de IJsseldijk bij Windesheim ben krijg ik een appje van een goede vriend van me. Hij heeft een ijsvogeltje gezien bij het Overijssels kanaal. Goed te horen. Door de zachte winters winnen deze mooie staalblauwe vogeltjes steeds meer in aantal. Ook hier in de tichelgaten worden ze wel gezien evenals af en toe de vis- en zeearend en allerlei andere vogels.

  Eenmaal terug op de dijk zien de luchten er best wel dreigend uit. Twee dames in het beschermde vogelgebied hebben de grootste lol wanneer hun honden achter de hazen aan zitten. Tja, vroeg of laat krijg je hiervoor geheid een bon!

  Verderop zie ik een mannetjes ooievaar staan op het nest. Zijn snavel is iets langer en forser dan van het vrouwtje. Hij komt gewoonlijk als eerste terug uit het zuiden en verdedigt dan het nest.

  Binnendijks staat in een kromming van de dijk een wel heel oude boerderij. Nieuwsgierig loop ik de dijk af en vraag de bewoner naar het bouwjaar. Volgens hem staat vast dat er vanaf 1700 al Krommedijks wonen en misschien al wel in de 15e eeuw. Vroeger noemden de meeste mensen in Salland zich naar de boerderij waar ze woonden. Het komt niet zoveel meer voor dat bewoners en boerderij dezelfde naam dragen. De familie Krommedijk op boerderij Krommedijk in een kromme bocht aan de IJsseldijk. Heel bijzonder.

  Dan zie ik tegen de zon inkijkend aan de andere kant van de dijk een wel heel bijzonder tafereeltje. De ooievaar vliegt af en verjaagt met zijn houterige vlucht een buizerd uit zijn territorium. En nu maar wachten op zijn partner. Dan kan het geklepper pas beginnen. Het geklepper om het voorjaar in te luiden…

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.