Manifest roept op tot actie rondom toekomst vrijwilligerswerk in Olst-Wijhe

OLST-WIJHE – Op initiatief van een aantal actieve inwoners, verenigt in de zogenaamde manifestgroep, is een Manifest opgesteld. Het Manifest schetst de huidige situatie van het vrijwilligerswerk in Olst-Wijhe en komt met een plan van aanpak voor behoud van het vrijwilligerswerk.

Verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwoners van Olst-Wijhe herkenden tijdens verschillende inspirerende bijeenkomsten in de afgelopen twee jaar, de knelpunten waar zij bij gemeenschapsinitiatieven tegen aan lopen. Zowel binnen de sectoren sport, cultuur en welzijn, als voor belangenorganisaties en charitatieve initiatieven.

Kort gezegd: “de oude vormen voldoen niet meer, we moeten op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking,” aldus de manifestgroep. Daar waar voorheen verenigingsverbanden, stichtingen en lidmaatschappen nog pasten bij de vraag en behoefte vanuit de gemeenschap, staan deze meer en meer onder druk en zijn nieuwe vormen nodig.

Maar welke vormen dan? Wat past wel en wat niet? Over één ding zijn de betrokkenen het roerend eens. Het verenigings- en vrijwilligersleven in Olst-Wijhe vervult een grote maatschappelijke functie in de kernen van deze gemeente. De bijdrage aan de sociale samenhang van deze organisaties is van onschatbare waarde. Zij bieden ontmoeting, culturele ontplooiing, sport- en beweegmogelijkheden en dragen bij aan het actief burgerschap van de inwoners.

Deze belangrijke maatschappelijke functie staat onder grote druk. De organisaties kampen met een aantal gemeenschappelijke problemen. Die problemen zijn niet nieuw, maar de afgelopen jaren groter geworden en inmiddels van een omvang dat de ‘kritische grens’ is of wordt bereikt.

De betrokken organisaties en bewoners achten het, vanwege de urgentie om tot oplossingen te komen om deze ontwikkelingen te keren of het hoofd te bieden, wenselijk om de lokale samenleving te informeren over de actuele situatie. Daartoe is een manifest opgesteld, waarin de urgentie van de problematiek wordt aangegeven en waarin een oplossingsrichting wordt voorgesteld. Het manifest zien zij als uitgangspunt bij het ontwikkelen van een oplossingsgericht traject waaraan de ondertekenaars, tezamen met het college van B en W en de gemeenteraad constructief willen bijdragen.

De volledige tekst van het Manifest “Nood, luid de klok” is te vinden op staging2.uthuus.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.