Leerlingen uit groep 7 op de fiets voor hun verkeersdiploma

RAALTE – Op vrijdag 5 april hebben circa 325 leerlingen uit groep 7 een bijzonder fietstochtje voor de boeg. Dan leggen ze hun praktisch verkeersexamen af op een parkoers in de Raalter wijk Westdorp. Start- en eindpunt is het clubgebouw van SV Raalte aan de Jan van Arkelstraat. Wethouder Gerria Toeter van de gemeente Raalte stapt ook op de fiets en fietst een rondje mee voor haar ‘herexamen’ en natuurlijk om het juiste voorbeeld te geven.

Het is elk jaar weer een spannende fietsrit, waarbij de leerlingen – een dag nadat ze hun theoretisch verkeersexamen hebben gedaan – in allerlei verkeerssituaties terechtkomen. De kinderen worden één voor één langs de route geobserveerd door vrijwilligers die door de deelnemende scholen worden geleverd. Verlenen ze wel voorrang waar dat moet bijvoorbeeld, steken ze hun hand uit voordat ze afslaan en kijken ze goed uit? Belangrijke criteria waaraan ze moeten voldoen, voordat ze hun verkeersdiploma boven hun bed mogen hangen.

Kwetsbaar

“Kinderen zijn in het drukke verkeer erg kwetsbaar en moeten de verkeerssituaties nog leren inschatten en beoordelen”, vertelt Sander Markerink van Veilig Verkeer Nederland afdeling Raalte. “Het is belangrijk dat ze veilig hun weg in het verkeer vinden, zeker als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat is vaak net iets verder weg dan hun basisschool.” VVN-afdeling Raalte organiseert het praktisch verkeersexamen samen met Lions Club Raalte. Ze krijgen ondersteuning van leerlingen van de vmbo-afdeling Techniek van het Carmelcollege de technische staat van de fietsen onder de loep nemen.

Overigens leveren de Lions uit hun middelen al een flink aantal jaren, een twintigtal vrijwilligers voor het examen, waardoor inmiddels kan worden gesproken van een vlekkeloze logistiek bij start en finish. Ook zorgen ze ervoor dat de uitslagen van het examen vrijwel direct in bezit komen van de desbetreffende scholen, zodat de geslaagde leerlingen nog dezelfde dag het diploma mee naar huis kunnen nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.