Langdurige samenwerking voor cultuuronderwijs in Overijssel

ZWOLLE – Twintig Overijsselse gemeenten, waaronder Olst-Wijhe en Raalte, bijna veertig schoolbesturen (waaronder de Mare), die zo’n tweehonderd basisscholen vertegenwoordigen, en de Provincie willen zich gezamenlijk sterk maken voor beter cultuuronderwijs in Overijssel. Daartoe zetten ze op woensdag 6 maart hun handtekening onder het Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel. De partijen spreken met elkaar af om ook in de toekomst energie en middelen in cultuureducatie op basisscholen te blijven steken.

Mijnplein doet vooralsnog niet mee. Desgevraagd laat Maarten Bauer, voorzitter van het college van bestuur van deze stichting (die 22 scholen voor katholiek, protestants christelijk en algemeen bijzonder primair onderwijs in Salland onder haar paraplu heeft) weten: “Wij hebben een gesprek gehad met medewerkers van de provincie over het Bestuurlijk Kader. Inderdaad tekenen wij op dit moment nog niet, omdat wij ons eerst willen verdiepen in de gevolgen van het kader voor onze organisatie en met name onze scholen. Onze scholen nemen overigens deel aan culturele activiteiten in de gemeenten en dat zal niet anders worden.”

Uniek is dat deze samenwerking voor acht jaar wordt aangegaan. Door de versterkte samenwerking ontstaat nog meer efficiency in de netwerken, processen en middelen rondom cultuuronderwijs. Hester Maij, gedeputeerde cultuur van de provincie Overijssel: “Ik hoop dat over acht jaar cultuuronderwijs een wezenlijk onderdeel is van de school. Mooie werken aan de muur, muziek die uit de lokalen klinkt en dat er veel wordt gezongen in de klassen. Waar het op neerkomt, is dat we samen kinderen in Overijssel alle kansen wil bieden om vaardigheden te leren als creativiteit, een kritische blik, innovatief leren denken en een zelfbewuste houding. Zo creëren we toekomstige inwoners van Overijssel die de vraagstukken van morgen kunnen aanpakken.”

Mark Rutte

Speciale gasten bij het tekenmoment waren kunstenaar en programmamaker Jasper Krabbé en hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder (via video), die ook plaatsnam in het Overijsselse comité van aanbeveling. Ambassadeur vanaf het eerste uur, het 10-jarig pianotalent Evander Eijsink uit Hengelo, toonde zijn talenten. Hij was het die in 2017 een brief schreef aan minister-president Mark Rutte om te pleiten voor meer aandacht voor cultuuronderwijs. Collega-pianospeler Rutte schreef hem een persoonlijke brief terug. Dit Bestuurlijk Kader Cultuur en Onderwijs Overijssel is een vervolg op afspraken op landelijk niveau. Met deze provinciale ‘paraplu’ wordt vervolgens vanaf maart de lokale samenwerking tussen basisscholen, gemeente, culturele instellingen, bedrijven en andere partijen verder gestimuleerd. De provincie is bereid lokale samenwerking met tijd, middelen en onderzoek te faciliteren. In de gemeente Losser loopt inmiddels een eerste pilot.

Meer informatie op staging2.cultuuronderwijsoverijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.