Landschap Overijssel zoekt inhuur-herder voor kudde Lemelerberg

LEMELERBERG – De schaapskudde van Landschap Overijssel blijft de Lemelerberg begrazen, alleen niet meer in eigendom van de organisatie. Dit besluit nam de stichting omdat het managen van een drie keer zo grote kudde niet door haar te organiseren is. Deze uitbreiding is nodig om het groeiende areaal heide op de berg te kunnen blijven begrazen. De kudde zal moeten groeien naar ruim 750 schapen. Daarom zoekt Landschap Overijssel een herder die de huidige kudde kan overnemen, zal uitbreiden tot de benodigde 750 schapen en hiermee voortaan de heide zal begrazen. Vanaf 2020 wil de organisatie met deze inhuur-herder aan de slag.

Uitbreiding kudde Veluwse heideschapen

De huidige schaapskudde bestaat uit ruim 250 Veluwse heideschapen, een zeldzaam huisdierras in Nederland. Landschap Overijssel vindt het vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang om dit oorspronkelijke ras, dat al eeuwen als landschapsbeheerder fungeert, te beschermen. De huidige kudde zal dan ook door de nieuwe herder overgenomen worden. Daarnaast streeft de organisatie ernaar dat de 500 nieuwe schapen ook Veluwse heideschapen zijn. De huidige kudde blijft dus de Lemelerberg begrazen, alleen met 500 ‘collega’s’ extra en onder toezicht van een andere herder. Naast een grotere schaapskudde, kunnen de bezoekers van de Lemelerberg blijven genieten van de grazende en rondtrekkende schaapskudde van Veluwse heideschapen. Wat de bezoeker zal ervaren, is dat over een paar jaar de heide nog vitaler is, waardoor het een leefomgeving van meer vogels, reptielen en insecten wordt. Nog meer natuurbeleving op deze prachtige berg dus.

Areaal heide neemt toe

Het areaal heide op de Lemelerberg neemt toe. Dat is zeer positief en iets waar Landschap Overijssel samen met vele partners al jaren aan werkt. Deze uitbreiding betekent dat de huidige kudde van ruim 250 schapen niet meer groot genoeg is om de heide voldoende te begrazen. Landschap Overijssel beheert haar heideterreinen al tientallen jaren met schaapskuddes. De schapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras. Daarnaast zijn schapen goed voor de biodiversiteit; ze verspreiden zaden in hun vacht en ze zorgen met poepplekken en looppaden voor variatie in de heide. Hier vaart de natuur wel bij. Voor de heideterreinen in Noordoost Twente en het Wierdense Veld besteedt Landschap Overijssel de begrazing al een paar jaar uit. Op de Lemelerberg hebben ze tot nu toe altijd begraasd met een eigen kudde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.