Jonge handbiker Chiel Albers nu beroepssporter

Inwoner van de Boskamp gaat voor goud op Paralympische Spelen in 2028

BOSKAMP/ARNHEM – “In 2024 ga ik voor een podiumplaats bij de Paralympische Spelen en in 2028 voor goud. Als dat lukt, ben ik klaar.” De ambities van Chiel Albers uit de Boskamp zijn groot, maar het talent is er ook. De jonge handbiker, 19 is hij nog maar, is onder de hoede genomen door de KNWU. Sinds kort traint hij fulltime op Papendal in Arnhem, waar hij ook een onderkomen heeft gevonden.

Chiel is geboren zonder gevoel in zijn voeten. Hij is aan een rolstoel gekluisterd. Sport is zijn ding. In zijn jeugd maakte hij deel uit van het nationale jeugdrolstoelhockeyteam. Maar een jaar of vier, vijf geleden ging het roer om. Chiel bezocht een informatieavond over de Handbike Battle in Oostenrijk. “Een route van twintig kilometer een berg op, met stijgingspercentages tot 18 procent. Ik was meteen enthousiast. Toen ze vroegen wie er zin had om mee te doen, stak ik gelijk mijn hand omhoog.”

Chiel trainde in zijn eentje. Daartoe kreeg hij een trainingsschema van coach Albert Smit, die in dienst is van de KNWU. “Ik trainde gewoon thuis en ik deed krachttraining bij Leef! in Wijhe.” En Chiel bleek talent te hebben. De Handbike Battle heeft hij inmiddels vier keer volbracht. Maar pas toen hij een half jaar geleden overstapte naar een ander type handbike, kwamen zijn talenten optimaal tot uiting. “Mijn sterke punt is dat ik vrij veel kracht heb in mijn armen. Dat zit ook een beetje in de familie. Mijn vader is ook sterk. Op mijn eerste bike zat ik op mijn knieën. Veel van de kracht moet daarbij uit je onderrug komen, maar die is bij mij niet zo heel erg sterk. Die techniek vormde eigenlijk een belemmering. Nu lig ik op mijn rug en komt de kracht echt uit mijn armen. En daar moet ik het van hebben. Hoeveel centimeter dikker die zijn geworden in de afgelopen jaren?” Chiel begint te lachen. “Oh, die zijn wel een stukje gegroeid. Helemaal nu ik een voedingscoach heb. Daardoor ga ik bewuster met mijn voeding om. Alles groeit!”

Pieken

Door de nieuwe handbike gingen deuren open. Chiel werd door de KNWU geselecteerd voor de talentenselectie, die bestaat uit in totaal vier handbikers. Hij traint onder andere met regerend wereldkampioen Jetze Plat. Vooralsnog vervult hij een dienende rol. “Mijn kracht is handig bij de eindsprint, maar ook om mijn teamgenoten te helpen. Bijvoorbeeld door voor hen te rijden en hen uit de wind te houden.” Komend seizoen neemt hij het in Oostende voor het eerst op tegen de wereldtop. “Dan kan ik kijken waar ik sta.”

Chiel hoopt dit seizoen ook mee te doen aan het WK dat plaats zal vinden in Emmen. Bij goede resultaten krijgt hij een zogenaamde A-status. Dat betekent dat hij ook een salaris krijgt van de KNWU. “Het budget in de handbikewereld is lang niet zo groot als in het reguliere wielrennen, maar toch…” Dankzij zijn ouders kan hij echter al fulltime trainen op Papendal.

Hij heeft daar op slechts vier kilometer afstand een appartement van de KNWU betrokken. “De trainingsfaciliteiten, de masseurs, de fysiotherapeuten, dat wordt allemaal voor me betaald door de KNWU. Mijn ouders zijn op dit moment verder nog mijn grootste sponsors.”

Hij heeft nog even voor zijn ambities. Volgens onderzoek bereikt een handbiker rond zijn 35-ste zijn optimale vorm. Maar Chiel hoopt in 2028 te pieken. “Sporten is voor mij een uitlaatklep. Dat is het altijd geweest”, zeg hij. Zijn vrienden? Die vinden het prachtig. “Maar niet iedereen begrijpt het helemaal. Alles moet wijken. Veel van mijn maten lusten wel een biertje, maar dat is voor mij nu wel afgelopen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.