IJsselgemeenten willen provinciale ondersteuning IJsselbiënnale

KAMPEN – De veertien IJsselgemeenten hebben een oproep gedaan aan de provincies Overijssel en Gelderland om de IJsselbiënnale financieel te ondersteunen. Daartoe boden wethouders Ellen Mulder van gemeente Doesburg en Carlo Verhaar van gemeente Deventer vorige week een manifest aan bij gedeputeerde Hester Maij. De overhandiging vond plaats tijdens het Erfgoedcongres Overijssel in Kampen.

De IJsselbiënnale is een internationale kunstroute langs de IJssel tussen Doesburg en Kampen, gecombineerd met een gevarieerd activiteitenprogramma in samenwerking met ruim honderd partners uit de IJsselvallei uit cultuur, waterbeheer, landschapsbeheer, toerisme & recreatie en bedrijfsleven. De eerste editie van de IJsselbiënnale vond plaats in de zomer van 2017 en was zeer succesvol: met ca. 65.000 bezoekers uit het hele land, veel media-aandacht, enthousiaste bezoekers en lovende kunstkritieken.

Het Cultuurmanifest IJsselbiënnale is ondertekend door de wethouders van alle veertien IJsselgemeenten in Overijssel en Gelderland: Olst-Wijhe, Zwolle, Deventer, Rheden, Doesburg, Bronckhorst, Brummen, Lochem, Zutphen, Voorst, Epe, Heerde, Hattem en Kampen.

“De IJsselbiënnale verbindt en is van groot belang voor de regio”, zo stellen de gemeenten. “Vanuit cultuur leidt het tot een versterking van het culturele aanbod en wordt erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar. Het economisch belang ligt in het feit dat het bezoek aan de regio wordt vergroot, wat ook leidt tot meer inkomsten. En ook het belang voor de leefbaarheid wordt onderstreept: bewoners worden meer betrokken bij hun leefomgeving, leren de waarden van de IJsselvallei nog beter kennen. Bovendien draagt cultuur bij aan een duurzame instandhouding van voorzieningen.”

Alle veertien gemeenten droegen actief bij aan de eerste editie van de IJsselbiënnale. En ook voor de komende editie in 2020 is het draagvlak groot. Op 14 maart wordt hetzelfde manifest aangeboden aan gedeputeerde Josan Meijers van Gelderland, tijdens het Cultuur & Ergoedcongres in Tiel.

Foto: Richard Tennekes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.