Historische steltenberg en hooiberg uit Heeten krijgen nieuw leven in Heino

HEETEN – Een historische steltenberg (van 4 bij 5 meter) en een vijfroedige hooiberg (met een doorsnede van 7,5 meter), gebouwd rond 1880 bij de landbouwontginningen rond de huidige Lombokweg bij Heeten, krijgen een nieuwe bestemming op het Heinose landgoed De Vlaminckhorst.

“Beide bouwsels zijn in slechte staat maar alles wat nog herbruikbaar is, zoals de kappen en oude eiken balken, nemen we mee naar Heino om daar op te slaan”, zo legt Anton Harink van bouwbedrijf Hoppen uit. Afgelopen vrijdag was hij hard aan het werk, geholpen door Jetty Looijenga, beleidsmedewerker cultuur en duurzaamheid van de gemeente Raalte om alles klaar te maken voor transport per dieplader van Heeten naar Heino.

Jetty heeft een grote rol gespeeld bij de bijzondere verhuizing. “Als gemeente Raalte werden we vorig jaar ingeseind door Suzan Jurgens, wetenschappelijk adviseur van het toekomstige hooibergenmuseum HooiDelta in Hasselt. In Heeten zou er een voor Nederland unieke steltenberg en hooiberg gesloopt worden. Eigenaar Hunneman is met zijn boerenbedrijf gestopt en nu bezig met Rood-voor-Rood. Opmerkelijk is dat in 1880 ook een Hunneman uit Wijhe ze gebouwd heeft toen hier in het gebied de ontginningen begonnen. Dat zou de overgrootvader van de huidige Hunneman geweest zijn.”

Navraag bij Oversticht en Monumentenwacht leerde de gemeente dat beide bouwsels cultuurhistorisch zeer waardevol zijn, uniek in hun soort en typisch Sallands, ook al zijn ze dan in slechte staat. “Ze horen dus echt in Salland. Verplaatsen naar Hasselt leek ons minder aantrekkelijk dan ze hier in de streek houden. Daarop zijn we als gemeente op zoek gegaan naar iemand die de bergen over zou willen nemen. In Heino is dat mooi gelukt.”

Vergunning
De Vlaminckhorst werd in 2015 gekocht door Henk van der Wal en Nellie Verhoef die het landgoed aan de rand van Heino in oude staat hebben hersteld. Ze waren al bezig met plannen voor een nieuwe hooiberg in oude stijl die alles compleet moest maken. “Door de cultuurhistorische waarde en het verhaal achter deze steltenberg en hooiberg waren ze direct geïnteresseerd. Samen met Suzan Jurgens heeft de aannemer van het landgoed bekeken welke onderdelen te behouden zijn om hergebruikt te worden. Die worden nu dus naar de Vlaminckhorst gebracht en in afwachting van de benodigde vergunningen en financiën daar opgeslagen.”

Het idee is om in ieder geval de steltenberg op De Vlaminckhorst opnieuw in de oorspronkelijke vorm op te bouwen. Dit is nog wel afhankelijk van toestemming van de Monumentencommissie en de benodigde omgevingsvergunning. Indien mogelijk (met dezelfde randvoorwaarden) wil Henk van der Wal ook de vijfroedige hooiberg op zijn landgoed reconstrueren. “Dat zou een mooie afsluiting van alle bouwkundige herstel werkzaamheden op het landgoed zijn waar de spieker en de boerderij al gerestaureerd zijn,” zo vertelt Jetty. Ze deed daarna ook een beroep op stichting Sallands Erfgoed en Landstede voor vrijwilligers, maar dat bleek moeilijk. Wel kwam Henk van Wijhe uit Wijhe de actieve gemeenteambtenaar en de aannemer een handje helpen.

“In ieder geval moet het oude riet eerst helemaal van de kappen af, een mooi Paasvuur straks. Dat weghalen is niet zo erg. Riet moest in het verleden altijd om de zoveel jaar vervangen worden. In de loop van die 140 jaar is er wel meer vervangen en veranderd. Die half ingestorte stenen muurtjes zijn van een veel latere datum. Waar die steltenberg vroeger voor gebruikt is? Eerst voor kunstmest, dat werd toen al bij die ontginningen gebruikt, maar later ook als paardenstal, als opslagruimte en voor varkens. Die vijfroedige hooiberg is altijd voor hooi gebruikt”, zo weet Anton Harink.

1 REACTIE

  1. Aan de ene kant jammer dat ze niet op de originele plek konden blijven staan, maar wel heel mooi dat ze op deze manier gered zullen worden. Altijd bijzondere bouwsels gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.