Eerste agrarische verkiezingsdebat van LTO in Overijssel: geen winnaar, maar wel lichte verschuiving

  REGIO – ‘We gaan in Overijssel een boeiende Staten-periode in.’ Dat is een korte samenvatting van het agrarische verkiezingsdebat dat werd georganiseerd door de afdelingen Vechtdal, Salland, West-Overijssel en Steenwijkerland van LTO.

  Tien partijen waren aanwezig en aan de hand van vier stellingen gingen zij met elkaar in debat. Opvallend was dat de kandidaten in een voorstelrondje allemaal probeerden duidelijk te maken welke binding zij met de sector hadden. Karin van de Toorn (CDA) uit Wijhe als enige verkiesbare boerin op de kieslijsten. Gert Brommer (VVD), een boerenzoon uit TUK en nog steeds werkzaam in de sector als adviseur bij een grote veevoeder-fabrikant in Meppel. Wybren Bakker uit Deventer (D66) is een boerenzoon uit Friesland waar zijn hele familie nog boert. Ria Smit van 50PLUS verhaalde over oma die vroeger twaalf varkens had. De enige uitzondering op de andere negen was Simon Zandvliet van de SP. Hij kwam niet van het platteland, woonde er nog maar net en hoe meer hij met boeren sprak, des te meer was hij er van overtuigd dat het allemaal anders moest. ‘Boeren verdienden te weinig’ en hij ziet veel in de zogenaamde ‘korte keten’ producties. Dat bleek bij de eerste stelling die de kandidaten voorgelegd kregen, waarbij telkens een tweetal daarover met elkaar in gesprek gingen.

  ‘In 2050 produceren de boeren in Overijssel nog volop voor de wereldmarkt’
  Karin van de Toorn was duidelijk: zij was het helemaal eens met bovenstaande stelling. Er is geen land op de wereld wat volgens haar zo milieu-efficiënt produceert als het onze. Het zou dom zijn om die productie naar elders te verplaatsen.

  De meeste politici waren het er ook wel over eens dat er pas zonneparken op landbouwgrond moesten komen als de daken vol lagen. De eensgezindheid omtrent de stelling over het faunabeheer (beheren kan niet zonder geweer) kreeg ook de bijval van alle politici. Sommigen dachten toch meer aan nieuwe technieken, zoals het verjagen.  Vreetschade van ganzen moet eerder uitbetaald worden en de aanvraag van procedures moeten makkelijker worden en de predatie van weidevogels door steenmarters en vossen ook. Vossen mogen echter in het broedseizoen niet bejaagd worden, zodat ze alle ruimte hebben om de jonge vogeltjes te pakken. ‘Alles moet anders’, straalden ze uit. Gert Brommer beloofde de zaal dat zij als eerste in de nieuwe Staten een motie daartoe in zouden dienen. De rest stemde daarmee in.

  Een echte winnaar in het debat was er niet. De uitslag van een stemming door de zaal voor en na het debat laat een lichte verschuiving zien bij de klassieke agrarische partijen van het CDA naar de VVD.

   

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.