Gerlant: Stront aan de knikker

  Het mooie weer had iedereen te pakken afgelopen week. Het voorjaar nodigt uit om buiten bezig te zijn. De tuin opfrissen, de straat schoonspuiten en behandelen. Als boer ga je natuurlijk het land bemesten. Dat deden ze dan ook massaal. Overal waar ik keek reden zodebemesters. Zag je ze niet, dan rook je ze wel. De zon die scheen, gas op de plank. ‘Gras moet groeien’, leek de gedachte. Ik vond het maar domme actie van die lui. Zo machtig stinken.

  In Almelo stonk het zo hard  dat inwoners de politie en brandweer gingen bellen. Op Facebook las ik dat mensen kokhalzend in hun huis zaten. Goed voor een zoals altijd dan polariserende discussie tussen stadsen en plattelanders. Over hoe dom die stadse lui waren en ‘zonder stront geen eten’. Over hoe het gezeik van die stomme burgers die alleen maar voor meer regeltjes zorgden tot er geen boer meer over was in Nederland. Daar zijn ze goed in die boeren: janken tot ze erbij neer vallen. Ja, polariseren kan ik ook.

  Mest, er hangt een bak aan regelgeving aan. We hebben er te veel van volgens Europa. In mest zit van alles wat je als boer nodig bent om je gewas te laten groeien: fosfaat, stikstof, amoniak en noem maar op. Maar die rot regeltjes die zitten je als boer toch flink in de weg. De mestwetgeving is nu dertig jaar oud en steeds bedenken ze er wat bij. Je mag het uitrijden van half februari tot eind augustus, je mag nog maar zoveel per hectare. Op maisland moet je verplicht een groenbemester zaaien om uitspoeling van nitraten in de winter te voorkomen. Dit jaar al voor 1 oktober! Dan is er de mais normaal gesproken nog helemaal niet af. Dat spul groeit dan zo hard dat je het dood moet spuiten met Roundup. De velden beginnen rood te kleuren en dan beginnen die burgers weer te klagen. Tot overmaat van ramp willen de groene rakkers nu ook dat Roundup nog verbieden.  Nee, als boer heb je het niet makkelijk als je het bruine goud verwerken wil. Fraude met mest is dan ook regelmatig in het nieuws.

  In Laag Zuthem stonk het deze week ook. Nee geen mest,  maar iets anders. Avonden achter elkaar, alle plezier van ’s avonds buiten zijn ging me over. Het was iets chemisch, maar om nou de politie te bellen? Ik kon het maar niet thuis brengen tot ik bij de Action achter een man met een kar vol schoonmaak azijn stond. Toen wist ik wat ik rook. Roundup is voor burgergebruik verboden. Hij kon het nergens meer krijgen, maar was hem verteld: schoonmaak azijn had de zelfde werking. Hij spoot het onverdund een paar dagen achter elkaar op de straat. Wat hij zegt klopt. De werkende stof in azijn is dezelfde als in Roundup. Je bent er alleen meer van nodig. Een van mijn buren heeft dus ook het gat in de wet gevonden. Of dat fraude is weet ik niet, maar of ik daar nu blij mee ben? Donders stinken deed het wel.

  Een domme actie dat mest uitrijden in het zonnetje. Mest en zon gaat niet samen. De ammoniak verdampt, de stikstof vliegt de lucht in en daar heb je al zo weinig van. Ja, ik heb op Facebook gelezen dat het voor de regen moet, je maar een hele kleine tijds boog hebt en andere smoezen. Onzin, het is verdorie nog maar eind februari, het jaar is nog lang. Je hebt stront aan de knikker. Deze week meer verloren dan gewonnen.

  Kan iemand dat schoonmaakazijn verbieden?

  gerlant@regiobode.nl

   

   

  12 REACTIES

  1. Waar de wijsheid vandaan komt dat Azijn dezelfde werkzame stof zou bevatten als Roundup weet ik niet, maar ik zou het nog eens nazoeken / navragen bij iemand die er verstand van heeft.

   • Een technisch verhaal heel kort houdend? In de natuur bestaan veel giffen. De uiteindelijke werkzame stof in het zogenaamde ‘natuurlijke’ product azijn, is het zelfde als in het ‘chemische’ product glyfosaat heel sterk uitvergroot. Dat krijg je te horen als je dingen navraagt…

    • wat voor vergrootglas gebruiken diegenen dan waar je dat hebt nagevraagd?
     azijnzuur (NH3COOH) is als ik de formule zo bekijk op basis van amoniak.
     glyfosaat (N3H8NO5P) is een fosforverbinding en lijkt er totaal niet op.

      • oke voor de technische puzzel zou ik er echt in moeten duiken en de scheikundelessen van ruim 30 jaar geleden grondig op moeten frissen.
       als ik de beide formules zo zie zou ik hooguit zeggen dat je glyfosaat kunt produceren door azijnzuur, salpeterzuur en fosforzuur in de juiste verhouding te mengen.
       daarbij hou je dan een koolwaterstofverbinding over als afval.

       echter de praktijk leert dat de werking van azijn toch echt heel anders is als glyfosaat.
       als jij je tuin vol hebt staan met kweekgras ben je daar met glyfosaat in 1 keer af, als je het middel op de juiste manier toepast.
       wil je dat met azijn doen zul je goed op moeten letten.
       dan moet je namelijk 26 keer azijn spuiten zodra het kweekgras weer zichtbaar word.
       azijn brand namelijk alleen het geraakte deel van de plant dood waar glyfosaat ook tot in de wortels werkt, dat heeft denk ik alles te maken met het fosfor in glyfosaat.
       want hoewel glyfosaat als groeimiddel werkt (de plant gaat groeit zichzelf als het ware dood) remt fosfaat de groei juist.
       het zal dus zo zijn dat het fosfaat de groei juist zolang remt zodat het groeimiddel zich door de hele plant, inclusief wortel, kan verspreiden en dan de explosieve groe veroorzaakt waardoor de plant dood gaat.

   • Klopt Gert!
    Kijk maar naar Gerlant! 😉

    Maar ssssst…..
    Voor je het weet staat er weer een nieuwe actiegroep op.
    De AA.
    Nee, niet die van de blauwe knoop maar van de zure-bom-groep Anti Azijn! 😄

  2. Facebook zou ik niet gebruiken als je een mening/opinie zoekt. Het is een populistische – drek, afval, puin en wat niet meer – put. Maar ook een prettig informatie medium als je het populistische geneuzel kan filteren (en juist dat schijnt voor velen een onneembare hindernis, helaas). Maar goed, de burger is niet dom, die weet heus wel dat bemesten gebeuren moet. Ik vind het trouwens best lekker ruiken, rundermest / gier.
   Ik heb genoten van het mooie weer, het was er toch. Maar veel, beangstigend veel, te vroeg. En daar stond ik toch echt alleen in..

  3. Ik vermoed dat na het lezen van dit artikel niemand verdunde RoundUp door de boerenkool roert, in plaats van azijn. En dat lijkt me heel verstandig.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.