Gerlant: Rood is dood

Ik word afgemaakt aan tafel door twee pubers. En ik weet dat ze gelijk hebben maar het recht staat aan mijn kant. Er gebeurt niks illegaals en alternatieven zijn misschien nog wel veel vervuilender. Maar het zijn net bloedhonden. Het is verwonderlijk hoe ze samenspannen die twee. Samen op hun doel afgaan. Papa in een hoek drijven.

Foto: Archieffoto

“Het is niet nodig!”, zegt de een. Hij was laatst bij een demonstratie bodembewerking van een loonwerker in Heino. Die had een machine gekocht om in één werkgang het gras in te korten en het land te ploegen. Een simpele oplossing eigenlijk: een rotorkopeg (machine om grond voor het zaaien fijn te maken) met extra snijmesjes aan de tanden. Die kneusde alles klein. Een trekker met 90 cm brede banden voor de ploeg om zomin mogelijk insporing te krijgen zodat het bodemleven (de wormpjes) er geen last van had. Het begon met een opmerking van de ander: “Pa heb je die rode velden gezien? Mijn vriendinnen in Zwolle denken allemaal dat daardoor alle vogeltjes doodgaan.”

Roundup. Elk jaar weer kleurt het landschap dodelijk rood. Een rot gezicht en de publieke opinie vindt daar wat van. Elk jaar weer schrijf ik dat het niet bewezen is, dat de geleerden zeggen dat het geen kwaad kan en de alternatieven waarschijnlijk vervuilender zijn. En elk jaar weer merk ik dat ik meer respons krijg van mensen die alleen maar rood zien. Rood is dood. Ik kan dan praten als brugman en zeggen dat andere bewerkingen heel veel diesel kosten en vraag of ze weten hoe vervuilend dat is. Maar dat helpt niet. Rood is dood, de diesel die verstookt wordt en de vervuilde lucht zien ze niet. De extra arbeid die het kost is al helemaal geen argument als je voor een beter milieu bent.

“Ik kan het niet uitleggen pa, heb daar ook geen zin meer in”, zegt ze. Het onderwerp komt al enkele jaren steevast langs aan tafel en ik geef hen dan een bak argumenten mee om tegengas te geven. Immers wat recht is is recht, en niet krom. Er gebeurt niks strafbaars en het is niet gevaarlijker voor mens en milieu zeggen de geleerden. Of het verstandig is voor de beeldvorming? Daar heb ik zo m’n twijfels over.

Het gesprek vond enkele weken geleden plaats en er is me sindsdien wat opgevallen. Rondrijdend door Salland lijkt het dat er bij Heino veel minder rode velden zijn. Wat een loonwerker predikt lijkt dus van invloed te zijn. Verder zijn het voornamelijk de grotere boeren, de mannen die krap in de arbeid zitten, die de vlaktes met de spuit (laten) bewerken. Een uitzondering daar gelaten lijkt het. Of komt het dat juist zij met hun grotere vlaktes het beeld zo bepalen? ‘In ieder geval is het niet nodig’, vindt de ene puber. De ander kan het niet meer uitleggen. Als ik rondrijd en langs een promotiebord ‘Heel Salland Boert en Eet Bewust’ kom, zie ik honderd meter verder een roodgekleurd veld en weet ik dat ze gelijk hebben.
De pubers (14 en 15) brengen via school in huis wat er in de wereld (Zwolle) leeft over landbouw. Soms heel confronterend, vaak ver van de waarheid en het heeft alles te maken met beeldvorming. Ze krijgen dan altijd ammunitie mee terug. Als ze klagen over een leraar die er helemaal een potje van maakt met foutieve aannames en uitlatingen, dan zeg ik ze dat ze er met respect vol gas tegenin moeten gaan.

GroenLinks is bij de verkiezingen deze week de grootste partij in Zwolle en Deventer geworden. De politieke barometer hier in huis over die wereld klopte wonderwel.

Die bewuste avond hadden ze me in de hoek. Ik zat mij op te winden over weer eens de zoveelste onzin omtrent Roundup in de media. “Ga jij nu weer een stukje schrijven dat het mag en er niks mis mee is of schrijf je nu eens een keer wat je hier altijd zegt?” De ander: “Ik moest vorige week een uur nablijven omdat ik tegen die leraar ben ingegaan. Hij had het helemaal mis maar werd kwaad toen hij het niet kon winnen. Als jij nu niet opschrijft wat je er echt van vindt, zoek je het maar uit met je boeren en je boerenverstand.”

Ik vind het gebruik van Roundup voor maisteelt allemachtig dom. Ook al sta je in je recht, voor de beeldvorming is het krom. Het is moeilijk om er tegenin te gaan. Dat zie je wel terug in de Provinciale Staten.

gerlant@regiobode.nl

2 REACTIES

  1. Mooie discussie tussen twee generaties.
    De ene generatie heeft geleerd dat alles in het leven niet zo zwart/wit is en je dikwijls tussen twee kwaden moet kiezen of moet schipperen om het uiteindelijke doel te bereiken terwijl de andere generatie dat nog duidelijk moet leren. De hedendaagse jeugd is snel, mondig en heeft weinig geduld.
    Ze ZIEN, ZEGGEN en ZAGEN vervolgens gelijk aan je stoelpoten.

    Hallo Gerlant…. zit je nog? 😂

  2. Maar niemand weet hoe groot de lobby van Monsanto daadwerkelijk is (of toch wel maar willen we het niet weten..). Misschien wel met tentakels tot ver in de wetenschap en de politiek(!). Dan is protest dus kansloos en blijft het toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.