Gerlant: Naar rechts, Eddy!

  De Stentor kopt: ‘Een rechtse coalitie met CDA, VVD, FvD en PVV lijkt voorlopig kansrijk in Overijssel’. Laat ik jullie maar uit de droom helpen: dat wordt hem niet.

  Andries lacht als ik de opmerking maak. Het is bij het afscheid van de oude Statenleden deze week. “Er komt voor jou ook een interessante periode aan. Je gaat het nog vaak horen: ‘Voorzitter, er is wat misgegaan. Mogen we opnieuw stemmen?’ De met voorkeurstemmen gekozen CDA-leden moeten het haantjesgedrag nog afleren voordat ze fractiediscipline hebben, zo leert de geschiedenis. De volgende dag bij de eerste vergadering van de nieuw Staten grinnik ik als de kwinkslag richting de partij wordt gemaakt.

  “Durf dingen los te laten en omarm onzekerheden. We staan samen voor grote opgaven. Deel dilemma’s met elkaar, voer open het gesprek en zie naar elkaar om! We blijven toch ook die provincie van het noaberschap.” Met die woorden sprak de Commissaris van de Koning de nieuwe Statenleden toe. Twaalf partijen, 47 zetels en bijna voor de helft gevuld met nieuwe mensen. De grote winnaar is natuurlijk FvD, maar de grootste partij is nog altijd het CDA van Eddy van Hijum.

  Toch is het verschil klein. Eddy heeft nu een probleem. Hij kan niet meer door het midden zoals de laatste vier jaar. Hij moet naar links of naar rechts en laat daarmee zijn ware gezicht zien. Gaat hij door met de klimaatgekte op links met GroenLinks of de PvdA naast D66, VVD en de ChristenUnie. Of gooit hij het toch over rechts en reageert hij daarmee op de proteststemmen die zetels voor Forum voor Democratie hebben opgeleverd.

  Eddy heeft sowieso een probleem. De volgende keer is hij niet meer de grootste. De vaste kliek van CDA-stemmers sterft af. Nieuwe worden niet geboren en de kerk is niet meer populair, behalve bij de SGP dan. Hij heeft ook veel last van de landelijke club. Hier in Overijssel groeit steeds meer de gedachte dat we er maar bijhangen. Het is niet normaal hoeveel geld wij provincialen zelf in de N35 moeten investeren.

  Wie zijn eigenlijk de zes mannen van Forum? Dat is ook de grote vraag van de andere partijen. Ik heb kennis gemaakt, een biertje gedronken en de conclusie getrokken dat het zes gezellige Tukkers zijn. Ik heb ze het advies gegeven om niet te gaan roepen of zelf het wiel uit te vinden, maar alles aan de griffie te vragen voordat ze iets zeggen. Ook al is het maar om iets wat lijkt op een scheet.

  Nee, ik wil ze niet monddood maken. Ik heb jarenlang de vergaderingen gevolgd en Statenwerk is volgens mij vooral kennis hebben van heel veel dossiers. Als je aan een stoelpoot begint te zagen kan het een domino-effect veroorzaken. Dan dondert er ergens met veel spektakel een dossierkast om. En raad eens wie er als de kippen bij is om er een groot circus van te maken?

  Zijn ze stabiel? Zijn ze een team? Wat willen ze eigenlijk? Het zijn vragen die Eddy nu bezighouden. De andere partijen natuurlijk ook. Ze zijn als de dood voor LPF-taferelen. Na de dood van Pim Fortuyn, nu zo’n zeventien jaar geleden, ging zijn partij regeren en vielen ze al rollebollend om. Dat is een risico, daar kan je niet omheen. Baudet leeft, dat is het verschil. Gelukkig wel, maar daar maak ik mij zorgen over. En ik niet alleen.

  Je ziet de demonisering van deze man door landelijke politici. Je ziet de demonisering van andersdenkenden in onze samenleving. En deze week zag je het ook in de Staten door linkse partijen. Ze gingen als bloedhonden af op Forum-fractievoorzitter Johan Almekinders. Dat alles om hem klein te krijgen na zijn gematigde maidenspeech. Dat wordt jouw grootste probleem in een linkse coalitie en je ondergang, Eddy.

  Wat De Stentor kopte, gaat niet lukken. Dat vertelde ik ook op Twitter:

  Ik begrijp meer en de lezer ook. Met die PVV-er is niet samen te werken. Je kiezer woont niet in Zwolle of Deventer, Eddy. Dat zijn de plaatsen waar GroenLinks gewonnen heeft. Je moet naar rechts. Ik heb kennisgemaakt met zes Tukkers die vroeger op het CDA hebben gestemd. “Durf dingen los te laten en omarm onzekerheden.”

  Haantjes heb ik niet ontmoet. Althans, niet bij Forum.

  Meer foto's

  2 REACTIES

   • Hoe moeilijk iets ‘simpel’ lijkend zal zijn. Eigen belang, eigen termijn, eigen dunk,.. dat is allemaal moeilijk uit de mens te bannen en zal ‘samenwerking’ altijd tegenwerken. Helaas. Te cynisch misschien, ik hoop het.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.