Forum voor Democratie – Landbouw & Natuur

REGIO – Forum voor Democratie kwam met zes man de Statenzaal van Overijssel binnen. Maar wie zijn het? Fractievoorzitter Johan Almekinders verwijst ons door naar Frederik Tattersall, de woordvoerder landbouw & natuur. Die is volgens Almekinders ‘beter thuis in Salland’.

Tattersall blijkt voor John Deere-dealer Jan de Winkel te werken. Op die manier heeft hij veel contact met landbouwers. Tattersall heeft een klein landgoed nabij Lonneker, dat hij als 5e generatie in bezit en beheer heeft. In 2012 stond hij op een niet verkiesbare plek op de lijst van de VVD in Haaksbergen. Onvrede over het landelijke beleid heeft hem doen besluiten om het lidmaatschap op te zeggen. Na wat oriëntatie en op voorspraak van Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam, besloot hij lid te worden van Forum voor Democratie.

Nu stond hij op plaats drie voor Forum voor Democratie in Overijssel. “Er is een intensief selectieproces aan vooraf gegaan. Uiteindelijk duurde dat meer dan een jaar. Ik heb cursussen gevolgd, groepsgesprekken gehad en één-op-één gepraat. Toen Thierry (Baudet, red.) uiteindelijk belde dat ik van die vele honderden in Overijssel als nummer drie op de lijst kwam, was dat een hele eer. Nu is het vooral een grote verantwoordelijkheid.”

Forum voor Democratie wil minder regels. Staat goed op papier, maar hoe wordt zoiets gerealiseerd? “Voor de portefeuilles die ik heb, landbouw en natuur, wil ik nog meer in gesprek gaan met agrariërs. Ik wil weten wat er speelt en in de Staten samenwerken met iedereen die ons hiermee kan helpen.”

“Op het gebied van asbest sluiten wij ons volledig aan bij het standpunt van LTO: het moet goedkoper en makkelijker. Ook mag er geen goede landbouwgrond gebruikt worden voor windmolens en zonnevelden. Natura 2000-gebieden bijvoorbeeld; daar moet meer geld bij voor de boeren. Zij moeten goed gecompenseerd worden voor schade bij hun bedrijf. We willen een stimuleringsfonds oprichten voor jonge boeren, zodat zij makkelijker een bedrijf kunnen overnemen. De VAB-regels (Vrijkomende Agrarische Bebouwing, red.) moet eenvoudiger. Als mensen die stoppen, stallen willen slopen en op die plaats een huis willen bouwen, dat moet dat veel makkelijker kunnen.”

Forum voor Democratie zet zich in voor ‘intensieve landbouw’. “Ecologisch is mooi, maar het proces daar naartoe duurt jaren. We moeten eten. En de boeren natuurlijk ook. We willen investeren in ‘de groen blauwe diensten’. Boeren kunnen het landschaponderhoud doen. Je moet de kennis halen waar het zit en daar ook voor betalen.”

Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie in Overijssel was grotendeels gelijk aan die van de FvD-verkiezingsprogramma’s in andere provincies. “Daar werk ik aan. Er is in het afgelopen jaar zoveel gebeurd. Onze mening is niet in beton gegoten.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.