‘De grote valkuil is de onbekendheid van Rivus’

Samenwerkingsverband op gebied van rioolwaterbeheer wil verder met klimaatadaptie, maar…

WIJHE – Wat Rivus doet? Kort samengevat houdt het samenwerkingsverband van gemeenten in West Overijssel en het Waterschap Drents Overijsselse Delta zich bezig met het voorkomen van onnodige investeringen op het gebied van rioolwaterbeheer. De oorspronkelijke doelstellingen lijken inmiddels behaald: een jaarlijks voordeel van 6,1 miljoen op investeringen op dat gebied. Daarmee zou Rivus (Latijns voor beek of kanaal voor irrigatie of afvoer) in 2020 tot een einde moeten komen. Maar de organisatie staat op een kruispunt. Er liggen namelijk grote uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie en die wil het collectief graag op zich nemen.

“Het overleg bestaat al en heeft zich bewezen, waarom dan het wiel opnieuw uitvinden”, stellen Marcel Blind (wethouder Olst-Wijhe), sinds oktober voorzitter van het bestuurlijk overleg van Rivus en Karst Spijkervet, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Rivus bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Zwartewaterland en Zwolle (die gebruik maken van negen rioolwaterzuiveringen) en Waterschap Drents Overijsselse Delta. Drie medewerkers, afgevaardigd door gemeenten en waterschap, houden zich achter de schermen bezig met organisatorische taken. Voorbeelden? Spijkervet: “Gemeente A heeft een probleem met de capaciteit van het riool. Dat water moet bovendien ook nog naar de zuivering. Dat betekent een piekbelasting. Dan zou je het riool kunnen aanpakken en de capaciteit van de zuivering kunnen vergroten. Twee keer kosten. Maar het kan ook anders. Gemeente B heeft misschien wel overcapaciteit, wat het riool betreft. Als je daarin dan een deel van het rioolwater van gemeente A opvangt, dan hoef je verder niet te investeren. Dat gebeurde vroeger niet. Toen werd er niet in elkaars systeem gekeken.” Nog een voorbeeld? Een recente operatie om het riool up te daten. “De rioolleidingen zijn op de meeste plekken zestig tot zeventig jaar oud. Dat zorgt voor verzakkingen en scheuren. In plaats van overal de schop in de grond te steken om een nieuw rioolsysteem aan te leggen, hebben we voor relining gekozen. Dat is een techniek, waarbij je als het ware een nylonkous aan de binnenkant door de leiding trekt. Die zorgt voor een extra laag, waardoor het riool weer langer mee kan. En dat is wat we doen: zorgen dat de schop minder vaak de grond in hoeft en efficiënter gebruik van de beschikbare middelen.”

Besparing

Wat de lezer daarvan merkt? Een lagere stijging van de waterschapslasten, daar komt het op neer. “Het is een technisch verhaal, maar we richten ons op het verminderen van meerkosten die eraan zaten of zitten te komen. Dus een besparing inderdaad, maar dan wel op de mogelijke stijging van de kosten.”
Rivus vloeit voor het uit in 2011 ondertekende (landelijke) Bestuursakkoord Water. De VNG, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg boden het Rijk aan om regionale samenwerkingsverbanden op te richten tussen gemeenten, waterschappen en waterleidingmaatschappijen. Hun taak: een jaarlijkse besparing van in totaal 350 miljoen euro op de afvalwaterketen. 6,1 miljoen daarvan kwam op het bordje van Rivus. Het begin was meteen al moeilijk. “De samenwerking in West-Overijssel stond daarvoor al op een hoger plan dan die in veel andere regio’s in het land”, vertelt Spijkervet. “Daarmee kwamen we in een ongelijk speelveld te zitten. Deze regio was al veel efficiënter. Dat maakte de besparingen alleen maar moeilijker. Maar we hebben die pittige opgave inmiddels bijna gerealiseerd.”

Gunnen

Belangrijk daarbij is, benadrukt Blind, dat gemeenten over hun eigen grenzen heen kijken. “Want het kan best zijn dat gemeente A 20.000 bespaart en gemeente B, die het probleem oplost, 5.000 euro. Dat vraagt om openstelling en vertrouwen. En dan moet je dat elkaar ook gunnen.” “En ik ken echt voorbeelden elders in Nederland, waarbij dat niet lukt”, voegt Spijkervet toe. Blind: “Hoe Rivus is georganiseerd en werkt is een heel technisch verhaal. Voor veel mensen een ver van m’n bed-show, geen sexy onderwerp. We beschikken niet over een groot mooi pand met een vlag ervoor. Jarenlang is de organisatie daarom niet naar buiten getreden. Maar communicatie is nodig. Soms wil een raad weten wat Rivus heeft opgeleverd voor de eigen gemeente. Maar zo werkt het dus niet altijd. En je krijgt nog wel eens te maken met nieuwe raadsleden. Die krijgen dan kort te horen waar Rivus mee bezig is, maar dat zakt daarna ook zo weer weg. Maar zij moeten wel beslissen. De valkuil voor Rivus is de eigen onbekendheid.”

Rivus 2.0

Rivus zal, tenminste zo waren de aanvankelijke plannen, in 2020 worden opgeheven. Maar Rivus wil meer. Er komen namelijk grote opgaven aan als het gaat om het klimaatbestendig maken van de regenwaterketen. Er moeten stresstests worden uitgevoerd, waarbij gekeken wordt of de afvoersystemen afdoende voorbereid zijn op extreme regenval. En zo nog veel meer klussen op dat gebied. “We willen Rivus opnieuw uitvinden tot een soort Rivus 2.0”, vertelt Blind. “De lijntjes bestaan, de contacten zijn er. We zijn op dit moment bezig om een voorstel te schrijven om dat mandaat te krijgen. Dit jaar moet het besloten worden. ”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.