De burcht van de Ridders van Ramelo: op weg naar Raalte 900 jaar

RAALTE – Op 2 augustus 2023 bestaat Raalte 900 jaar. Naast een zichtbaar bovengronds monument uit de middeleeuwen (De Plaskerk) kent Raalte ook een onzichtbaar burchtterrein uit de 12e-13e eeuw.

Beide fenomenen hebben met elkaar te maken. Reden om eens met een groep mensen en organisaties na te denken of er in de komende vier jaar iets aan de zichtbaarheid gedaan kan worden van het zeldzame archeologisch erfgoed in het buurtschap Ramele bij Raalte.

Voor velen in Salland is het helemaal niet bekend dat Raalte een eigen middeleeuws kasteel heeft gehad. Van de in 1994 door Bert Terlouw ontdekte burcht van de Ridders van Ramelo is op dit moment ook niets te zien. In 1932 is er een laag grond overheen gelegd door de toenmalige eigenaar. Onder het huidige, vlakke weiland aan de Haansweg liggen nog wel de restanten van de door drie grachten omringde houten burcht.

Het hout zelf is door de eeuwen heen volledig verdwenen, maar de drie ronde grachten liggen er nog steeds, zij het niet meer zichtbaar. Ook de meterslange toegangsweg naar de burcht toe is gelijktijdig afgedekt met een laag grond. Het weiland met de restanten ligt pal naast waterretentiegebied- natuurgebied van het Waterschap aan de Haansweg.

Eerste verkenning
Afgelopen week heeft op eigen initiatief van amateurarcheoloog Bert Terlouw uit Raalte een eerste verkenning naar mogelijkheden plaatsgevonden bij het burchtterrein. Het doel was om na te denken hoe het geheel voor publiek meer zichtbaar gemaakt kan worden in aanloop van de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte.

Hiervoor is een groep van veertien mensen uitgenodigd. Onder de genodigden waren naast de eigenaar van de grond onder andere prof. Dr. Ir. Theo Spek van de Rijks Universiteit Groningen, Jan van Doesburg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Jacques van Loevezijn namens de gemeente Raalte, Mireille Groot Koerkamp namens De Kracht van Salland, Herman Odink (lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap) en Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte e.o. aanwezig. Ook Provinciaal Archeoloog van Overijssel, Suzanne Wentink, was aanwezig.

Zowel Statenleden van D66 als Algemeen bestuursleden van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) van de partij Water Natuurlijk waren ook nadrukkelijk door Bert Terlouw uitgenodigd vanwege zijn eigen politieke banden met deze partijen. Namens D66 Overijssel waren fractievoorzitter Wybren Bakker en Statenlid Mathijs Perton aanwezig. Namens Water Natuurlijk fractievoorzitter Marion Wichard en fractieleden Piet de Noord en Bert Hinnen. Allen wilden erg graag meehelpen met een startverkenning van de mogelijkheden.

Concrete plannen
Na een excursie ter plaatse is er verder gepraat in het gemeentehuis van Raalte. Er is gebrainstormd over de mogelijkheden om tot iets leuks en blijvends te komen bij de viering van 900 jaar Raalte in 2023. Het gezelschap gaat nu verder denken en concrete plannen maken om meer zichtbare bekendheid te krijgen voor dit zeldzame burchtterrein bij Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.