Cynthia Roessink: Februari in de raad

Cynthia is raadslid voor Gemeente Belangen in Olst-Wijhe en schrijft elke maand een blog over haar belangrijkste ervaringen.

De maand februari betekent voor mij naast de verjaardagen van mijn broer en mijn jongste zoon ook carnaval. Verwacht er niet teveel van want ik ben niet zo’n carnavalsfeestbeest. Ik bekijk het van een afstandje en bewonder de initiatieven van iedereen. De ontzettende mooie praalwagens, de kostuums en gezelligheid. Het is traditie, elk jaar opnieuw en vergroot de leefbaarheid in onze kernen.
Alaaf zeg ik dan ook, want tijdens de carnavalsoptochten worden vaak onderwerpen gebruikt uit de politiek. Niet perse gemeentelijk maar ook provinciaal of landelijk. Het heeft geen richtlijnen maar juist het gevoel wat deze vereniging wilt uitdragen. En het is niet demonstraal maar juist overdreven, met een korrel zout of er wordt de spot mee gedreven. Dat maakt het juist wat luchtiger maar wekt wel aandacht onder de bezoekers van de optocht, ook bij mij. Deze maand hebben we onze nieuwe vergaderstijl toegepast. We zijn gestart met de oordeelsvormende raadsbijeenkomst. Dit was wat onwennig, naast de voorzitter en griffier, zat de portefeuille houder en per fractie 2 leden aan de raadstafel. Dit was vrij bijzonder want er zaten nu raadsleden en wethouders in het publiek. Dit betekent dat deze wethouders niet portefeuille houder zijn en de overige raadsleden deze onderwerpen niet hebben in hun portefeuille. Dit maakt de oordeelsvormende raadsbijeenkomst beknopter en directer qua vergaderen over het onderwerp.
Gepland was dat de besluitvormende vergadering om 21:35 zou starten. Dit was de eerste keer en dit liep uit. We moeten allemaal nog even wennen aan de nieuwe manier van vergaderen. Het verliep dan ook niet echt soepel.
Toen de besluitvormende vergadering startte en alle raadsleden aan tafel zaten, voelde het weer vertrouwd. Ik had nog nooit ingesproken op ingekomen stukken en was te laat met reageren. Ik excuseerde me en gaf alsnog aan dat wij iets vonden over de ingekomen stukken.De bibliotheek zou ineens gaan samenwerken met bibliotheek Ommen. Gemeentebelangen maakte zich zorgen over deze samenwerking, aangezien we de vorige raadsvergadering financiële middelen beschikbaar hebben gesteld voor Olst-Wijhe. Gelukkig dacht de wethouder hier ook over dat onze beschikbare middelen niet in geding mogen komen bij deze samenwerking.
Daarnaast wekte een brief van de Mare (basisschool red.) en de reactie van het college bij Gemeentebelangen vragen op. Heeft de gemeente al besluit genomen over de locatie en wekte de brief van de Mare niet verwarring op bij de betrokken ouders? We kregen duidelijk antwoord van de burgemeester die portefeuillehouder is van onderwijs. Er is nog niets besloten en die 5 km regel betekent dat er in deze straal openbaar onderwijs beschikbaar moet zijn.
Iets daarna werden twee burgerleden in de gemeenteraad beëdigd. Zij mogen namens hun fractie deelnemen aan de oordeelvormende vergadering. Dit is bijzonder en vernieuwend voor onze gemeenteraad. We vergaderen nu volgens het BOB-model. Dit betekent, beeldvormend, oordeelvormend en besluitvormend. Dit model is belangrijk voor de inwoners van Olst-Wijhe, ze worden namelijk van harte uitgenodigd bij de beeldvormende vergadering mee te doen. Hier kunnen we iets mee, lieve inwoners van Olst-Wijhe. Kom erbij en laat je mening horen! Tot snel:D

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink c.roessink@raadolst-wijhe.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.