Gewoon Carolien: Bewustzijn en lichamelijke klachten

Op allerlei ‘gewone, nette’ manieren hebben wij mensen vormen gevonden om vanuit stress automatisch, heel subtiel soms, te gaan vechten, vluchten, verstijven/vermijden of volgen (aanpassen). Dan kun je even minder helder nadenken en het lichaam geeft extra stresshormonen.

Dat zijn dan vaak blinde vlekken, want ‘we zijn zo’, gedragen ons altijd al zo en herkennen het niet meer als stressreactie. Als de blinde vlek bewust wordt, kan gedrag veranderd worden en durf je/doe je ineens dingen die je daarvoor niet deed.

Een meneer heeft elke ochtend pijn vanaf zijn heup tot in zijn voet aan een kant. Via via heeft hij gehoord dat via mij niet alleen de klachten /gevolgen kunnen weggaan, maar dat we samen kijken naar de oorzaak of oorzaken. Daarvoor heb ik een enorm onderscheidingsvermogen in ervaren. Een heel fysieke oorzaak was dat hij vanaf jonge leeftijd eigenlijk altijd in een bepaalde houding op de bank en in stoelen zit; erg scheef naar de pijnkant toe. Omdat de man dat al een heel veel jaren doet, is zijn lichaam wat scheef gaan staan en dat heeft het pijnlijke been belast. Het is niet gemakkelijk om dat anders te doen. Het lichaam kent bijna de juiste manier van zitten niet meer. In de praktijk zijn er verschillende manieren om het lichaam weer te helpen herinneren hoe de juiste houding is.
En juist in dit belaste been zaten onder zijn knie ook vele spierknopen die gelukkig bij deze manier nog niet, maar bij andere mensen die ik mag begeleiden problemen in het kniegewricht gaven.

Daar merkten we een ander soort belasting. Terwijl ik met handen en hulpmiddelen de spierknopen probeerde los te maken, kwam de informatie vrij. Emotie-spanning van afgelopen voor hem pittige jaren, maar zelfs ook uit de jeugd kwam vrij. Hij bleef er rustig bij. Op deze plek had hij het opgeslagen. Hij had vanuit zijn jeugd verschillende manieren om stappen te ondernemen, uitgeprobeerd, maar hij kon meer mogelijkheden gebruiken. In zijn relatie kon hij bijvoorbeeld niet voldoende tot zijn vrouw doordringen. Het was alsof de innerlijke pijn van machteloosheid en frustratie ook in dit been zat opgeslagen. Dit mocht vrij komen. Het is nog niet weg, maar er is hoop en er is verandering gaande. De verandering geeft ruimte. Het grappige is dat de meneer zelf zegt dat de bewustwording en nieuwe mogelijkheden hem veel doen, terwijl hij kwam voor de lichamelijke klachten.

Kijk op en reageer gerust via staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.