BuurtAED-actie in Rozemarijn te Raalte van start

RAALTE – De bewoners van de Rozemarijn zijn een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. Initiatiefnemer van de actie Niek Schutte: “Wij hebben het van dichtbij meegemaakt met ons zoontje van 11 maand, gelukkig is dit goed afgelopen en dan besef je hoe belangrijk het is om een AED dicht in de buurt te hebben. Zelf heb ik mij aangemeld bij staging2.hartslagnu.nl.” Wanneer 112 wordt gebeld stelt de meldkamer ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als dit het geval is, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvangt men een bericht op de telefoon, per app of sms. Er wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Meer over de actie van de Rozemarijn is te vinden op: https://staging2.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-rozemarijn-8101-raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.