Bokashi-materiaal ingezet als bodemverbeteraar

RAALTE – Op initiatief van ‘Bij de Oorsprong’ en agrariërs Wienen en Neimeijer is de gemeente Raalte eind vorig jaar gestart met de pilot Bokashi.

Bladafval is, door het tien weken luchtdicht in een depot te verpakken en door toevoeging van onder andere micro-organismen, omgezet tot organisch Bokashi-materiaal. Het depot is maandag geopend. De komende periode zetten de beide agrariërs en de gemeente het materiaal in als bodemverbeteraar.

Voor de pilot is een deel van het blad uit bladbakken en blad wat vrijkomt bij groenwerkzaamheden van de gemeente gebruikt. Het bladafval wordt in eigen gemeente ingezet. Het Bokashi-materiaal verbetert de vochthuishouding en zorgt voor betere beluchting en extra voeding.

De gemeente zet de bodemverbeteraar op een aantal gemeentelijke groenstroken in. Om het effect te meten wordt de ene helft van de betreffende groenstroken voorzien van Bokashi-materiaal en de andere helft niet.

De productie van Bokashi-materiaal is kostenneutraal en bij het omzettingsproces komt geen CO2 vrij. Het vervolg van de pilot wordt in de loop van 2019 aan de hand van de resultaten bepaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.