‘Blijf weg bij de energiegoeroes’

Excursie naar biogasvergisters in Deurningen zorgt voor inspiratie

DEURNINGEN – “Als wij boeren een betonplaatje storten van twee bij vier meter kost dat geen tienduizend euro, dan schrijven wij geen bestek van tientallen kantjes, waarin staat dat het gevlinderd moet worden door een speciaal bedrijf en het daarna afgeharkt moet worden door een ander met een speciaal harkje van noord naar west. Dan storten we het gewoon.” De zaal lacht. Aan het woord is Erik Kuiper van erve Kuiper uit Deurningen over de totstandkoming van het netwerk met biogasvergisters van Stichting Energieneutraal Noord Deurningen(.nl). Het is een van zijn vele opmerkingen en oneliners.

De zaal, een bus vol Sallandse boeren, politici en ambtenaren uit Olst-Wijhe, maar ook de Raalter wethouder Frank Niens en Marijke Kool, directeur van woningbouwcorporatie SallandWonen, snappen hem helemaal als hij vertelt hoe de boeren in Deurningen vier jaar terug enthousiast zijn begonnen en welke hobbels ze allemaal hebben moeten overwinnen. In de bus heeft wethouder Marcel Blind al verteld over het enthousiasme van Erik en waarom hij juist hier met ‘zijn’ boeren heen wil. Hoe hij opzoek is naar enerzijds het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen, die zijn gemeente opgelegd heeft gekregen, maar anderzijds ook naar een stukje extra inkomen voor zijn boeren. Hoe hij in Duitsland heeft gezien dat ze de vergisters volgooien met maïs en allerlei andere producten, maar een bezoek aan Erik hem de ogen heeft geopend. Alleen mest, dagverse mest moet erin. Je wil niet weten hoeveel gas daarin zit. Want hoe duurzaam is het als je maïs verbouwt voor gas? Je moet mesten, ploegen, zaaien, onkruidspuiten en oogsten. Vijf keer met je trekker over het land. Hoeveel diesel kost dat wel niet? Plus dat je op die grond geen voedsel kunt verbouwen.

Bureaucratie

Ook over de strijd met de netwerkbeheerder en de ambtenarij verhaalt Erik. Hoe Cogas (netwerkeigenaar in Twente, red.) rekent met een winstmarge van 8 procent. Als je een leiding wilt graven, kost dat 85 euro per meter terwijl zij het in Deurningen voor 2 euro de meter konden. “Wij bellen gewoon een loonwerker en gaan graven, maar de bureaucratie bedenkt dan allerlei vergunningen en moeilijkheden. Bijvoorbeeld dat een gasleiding op 1,8 meter diepte moet liggen.” In het grondwater in hun geval met alle bijkomende moeilijkheden van dien. Uiteindelijk werd de leiding gewoon door boerenland gelegd en werden de jongens van de loonwerker daarvoor een halve dag naar een certificeringscursus gestuurd, waar de meesten in slaap waren gevallen. Hun prijs de meter uiteindelijk? 8 euro. Erik: “Boeren worden altijd de adem afgeknepen. Zo werkt het systeem. Dat waren wij wel een beetje zat. Wij willen een goede boterham verdienen en die vergister geeft die mogelijkheid.”

Nutsbedrijf

Dat gas komt vanzelf, 24 uur per dag. De boeren willen nu een eigen nutsbedrijf beginnen. Willy Bruns (voorzitter van de energiecorporatie Deurningen) heeft net verteld dat de boeren nu plannen hebben om uit te breiden met achttien andere vergisters.
145.000 euro ex-BTW heeft Erik geïnvesteerd voor zijn bedrijf met honderd koeien. En achthonderd uur vergadertijd. De aanwezigen krijgen stemadvies. Al is het vloeken in de kerk; zonder gedeputeerde Anemieke Traag van D66 was het niet gelukt, die heeft zijn stem verdiend. Zijn tip aan een enthousiaste jonge boer: “Blijf weg bij de energiegoeroes die je vindt op het internet. Vergaderen kan je zelf wel; een bestek maken hoe je beton moet storten in vijf regels ook wel. Ze hebben bakken vol met subsidie op het provinciehuis in Zwolle. Voordat je het weet heb je 300.000 euro subsidie weg vergaderd. Gewoon je eigen kop volgen en volhouden.”

Dilemma

Raadsleden Frank Schumacher en Ron de Wit (GB) en Hans Olthof (VVD) tasten elkaar in de bus terug af. Ze zijn enthousiast, zien de mogelijkheden, maar vragen zich ook af hoe dit nu verder moet. Het moet vanuit de samenleving komen; dat is de drie wel duidelijk. De overheid moet ondersteunen, kan en mag het niet opleggen. Marcel Blind zit met hetzelfde dilemma, zegt hij. Hij ziet de mogelijkheden voor zijn inwoners en ondernemers, maar ook de beren op de weg. Marijke Kool is al om. Ze ziet de potentie. De schrijver van dit stuk, woonachtig in laag Zuthem, is zelf ook enthousiast geworden en vertaalt het naar zijn eigen dorp. “We hebben zo’n zestien huurwoningen, dus als ik met een boer kom die mee wil werken, betaal jij mee?” Het is groter volgens haar. “Wij hebben ook een sociale functie, er wonen meer mensen in Laag Zuthem”, stelt zij. “Die moeten ook wat en het is een kans om onze Sallandse boeren eerlijk geld te laten verdienen.” Volgens Frank Niens moeten er meer boeren meedoen. In gedachten heb ik allang de papierknuffelaars onder tafel geveegd, ben ik op de kraan gesprongen, heb ik die drie kilometer naar Lierderholthuis overbrugd, een leiding gelegd voor minder dan 8 euro, onderweg de andere boeren en hun vergisters aangesloten en de huurhuizen daar ook. “Als we maar een begin hebben”, zeg ik.

Wie volgt

Marcel kan het niet laten bij zijn afscheidswoord. “Ik ben blij met het enthousiasme en de mogelijkheden die jullie zien. Ik weet niet hoe wij dit een vervolg gaan geven. We nodigen jullie zeker binnenkort nog een keer uit om verder te praten.” Domme jongen”, denk ik bij mezelf, “je hebt je eerste enthousiasteling al gevonden in de samenleving.” Wie volgt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.