‘Beter voor natuur en niet slechter voor landbouw’

Vierjarige proef evenwichtsbemesting Boetelerveld geslaagd; einde aan heftige periode

HAARLE – Vier jaar lang is er onderzoek gedaan, gemeten en onderzocht, maar de conclusie staat nu officieel vast; landbouw ten oosten van natuurgebied het Boetelerveld is mogelijk dankzij ‘evenwichtsbemesting’. Heel simpel gezegd; er worden evenveel meststoffen op het land gebracht als de gewassen nodig hebben voor de groei voordat die geoogst (of door de koeien opgevreten) worden.

Op de boerderij van de familie Heuven aan de Haarlerveldweg in Haarle was dat reden voor een klein feestje met onder meer vertegenwoordigers van Provincie, gemeenten en waterschap. “Dit is een beladen plek die we heel bewust hebben gekozen. De familie Heuven moest door de woningbouw in Raalte-Noord daar weg, kwam hier op een boerderij en werd toen geconfronteerd met plannen, waarin landbouw in de bufferzone rond het Boetelerveld amper meer mogelijk was. Dat heeft veel impact op de boer, boerin en het hele gezin gehad”, zo vertelde Gerrit Tuten.

Samen met zijn Luttenbergse collega Rudie Freriks is de Heetense veehouder namens landbouworganisatie LTO Salland al meer dan tien jaar betrokken bij de vele plannen voor en rond het natuurgebied. “Een natuurgebied trouwens dat in de jaren 50 ontgonnen zou worden, waarna er vier boerderijen zouden komen, de plannen waren gemaakt. De graafmachines stonden klaar, maar het ging niet door omdat toen de watersnoodramp in Zeeland was”, zo toonde Tuten zijn historische kennis.

Natura 2000

Begin deze eeuw werd het Boetelerveld, eigendom van Landschap Overijssel, ook Europees erkend met de aanwijzing als Natura 2000-gebied. Het natte natuurgebied dreigde echter te verdrogen. Er werd een plan bedacht om in het landbouwgebied rond het Boetelerveld sloten dicht te gooien en drainage te verwijderen. Ook zou er niet meer bemest mogen worden omdat een deel van die meststoffen in het natuurgebied zou komen en daar voor ongewenste effecten op de bijzondere flora zou zorgen. Die plannen, waarover destijds fel gediscussieerd werd, betekenden in de praktijk voor een aantal veehouders in dit gebied dat zij nauwelijks verder konden boeren door alle voorgestelde beperkingen van hun bedrijfsvoering.

Tuten: “Het was een enorme schrik voor deze boeren zoals de familie Heuven. Sommige boeren zoals zijn buurman zijn ook vertrokken, in dit geval naar Lemelerveld. Uiteindelijk werd door alle betrokken partijen, natuur (Landschap Overijssel, red.), boeren, waterschap en de Provincie Overijssel, op 4 februari 2013 een bestuurlijk akkoord gesloten dankzij bemiddeling van Alterra-Wageningen. Er zou gezamenlijk naar een oplossing gezocht worden, waar de natuur in het Boetelerveld beter en de landbouw er om heen niet slechter van zouden worden. In totaal zijn er wel zeven mogelijke plannen en ideeën bekeken.”

Heftig

Overijssels Gedeputeerde Hester Maij, ook in 2013 al betrokken bij dit onderwerp, herinnert zich die heftige en emotionele periode nog goed. “Natuurbehoud en verbetering zijn heel belangrijk, maar het mag ook niet ten koste gaan van mensen. Of boerenbedrijven zoals in dit geval. Het is als provinciebestuurder heel mooi om te constateren dat juist in Salland gekozen is om samen als natuur en landbouw te werken aan een oplossing. Zelfs bij zo’n ingewikkeld dossier als dit kan dat dus. De toen gemaakte afspraak was ook duidelijk; we gaan heel serieus en gedegen onderzoeken of iets werkt, zoals in dit geval evenwichtsbemesting. En als dat een 100 procent bewezen effect heeft, dan gaan we het gewoon invoeren en er niet verder over discussiëren. Daar hebben we als provincie graag geld voor over gehad. Elke keer kwam Tuten weer met een vraag om wat extra budget. De resultaten van deze vierjarige proef bij het Boetelerveld kunnen overal in Nederland, waar natuur- en landbouwgebieden naast elkaar liggen, worden gebruikt.”

Kennis en inzet

Maij kreeg van Tuten en Freriks een keurig ingelijst onderzoeksverslag met de resultaten van de proef en met tips voor boeren. Evenwichtsbemesting vergt wel de nodige kennis, maar ook inzet van de deelnemende boeren. Zo is het belangrijk om mest te verdunnen, veel mestmonsters te nemen en een bemestingsplan per perceel te hebben afhankelijk van gebruik, bodemvruchtbaarheid en verwachte opbrengst. Ook moet de grond op het goede moment bewerkt worden, moeten boeren de loonwerker en voeradviseur erbij betrekken en systematisch grashoogte en gewasopbrengsten meten.

Foto: Gerrit Tuten (rechts) reikt de ingelijste resultaten van de vierjarige proef met evenwichtsbemesting rond het Boetelerveld uit aan Overijssels gedeputeerde Hester Maij en LTO-bestuurder Carla Evers (derde en tweede van rechts). Rudie Freriks (tweede van links) en Waterschapsbestuurder Henk Oegema (links) kijken toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.