Ars Longa voor de zestigste keer op de planken

HEETEN – Toneelvereniging Ars Longa uit Heeten is druk bezig met de voorbereidingen van de jaarlijkse voorstelling. Dit keer brengt de groep op woensdag 13, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart het blijspel ‘Broeders bij de nonnen’ op de planken in Brasserie Dert13N. Een jubileum: het gaat om de zestigste voorstelling.

Elk jaar in de maand maart staan de spelers van de Heetense toneelvereniging garant voor een avondje ontspanning en vermaak. Rinus Raats, een van de vaste spelers van Ars Longa die al meer dan veertig jaar op de bühne zijn rol vertolkt, dit keer als hoofdbroeder Theodorus, zegt: “De mensen moeten kunnen lachen. Het gaat om sfeer en gezelligheid.”

Raats vertelt dat de uitvoeringen in verband met het jubileum een extra feestelijk tintje krijgen. “Het publiek wordt bij de toegang onthaald door een ontvangstcomité. In de pauze is er iets lekkers bij de koffie en er is een grote verloting met mooie prijzen om de kosten te drukken. Een toneelstuk opvoeren is een dure aangelegenheid. We zitten ieder jaar met veel kosten.”

Het stuk wordt door twaalf spelers op de planken gebracht. Het verhaal speelt zich af in een nonnenklooster. Het decor is een werkruimte/dagverblijf waar de nonnen hun dagelijkse arbeid verrichten. Zo is er een kaarsenmakerij. Er worden flessen gevuld met wijwater en de nonnen borduren. Het kloosterleven is weliswaar mooi, maar voor sommige zusters van de orde ‘Heilige Hart’ ook heel erg zwaar. Moeder Overste is ontevreden en voert een schrikbewind. Als ze van het bisdom te horen krijgt dat het erg slecht gaat met alle kloosters en dat vanwege vergrijzing en bezuinigingen de locatie voortaan gedeeld moet worden met de broeders van de orde Trappisten die bier brouwen zijn de rapen helemaal gaar. Ze doet er alles aan om de broeders weer weg te krijgen. Maar de zusters pikken dat niet en komen in opstand. Raats: “Het kolderieke van dit blijspel is dat het uiteindelijk een verrassende ontknoping heeft. Nee, ik zeg niets. De mensen moeten gewoon komen kijken.”

De uitvoeringen beginnen steeds om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 8 euro per persoon. Kaarten zijn te koop bij Brasserie Dert13n en Brood- en banketbakkerij Bosgoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.