Aantal gebruikers Voedselbank Raalte blijft groeien

RAALTE – Het aantal gebruikers van de Voedselbank Raalte en omstreken blijft groeien. Begin 2018 ging het om wekelijkse voedselpakketten voor 130 gezinnen. Eind vorig jaar was dat gestegen tot 142 gezinnen met in totaal ruim vierhonderd gezinsleden. Daarvan is bijna de helft jonger dan 18 jaar. Over heel 2018 werden er ruim 6650 voedselpakketten uitgereikt, zo meldt de Raalter Voedselbank.

De stijging van het aantal voedselpakketten was daarmee in Raalte ongeveer 10 procent; groter dan het gemiddelde van de 169 Voedselbanken in Nederland (6 procent). Voorzitter Frans Rouwenhoff heeft geen verklaring voor de sterkere groei in Raalte. “Wisten we het maar, dan konden we daar op inspelen. Wel is het zo dat de armoede in Nederland vorig jaar in verhouding nog veel sterker is gestegen dan het aantal gebruikers. Als voedselbank merk je nog steeds dat het moeilijk is om nieuwe mensen over de streep te trekken die in aanmerking komen voor een voedselpakket. Vaak is dat schaamte, niet iedereen durft er naar buiten toe voor uit te komen dat hij of zij het financieel moeilijk heeft. Er komt een landelijke campagne om het imago van de voedselbanken te verbeteren, maar ik vrees dat zoiets stapje voor stapje zal gaan en tijd vergt.”

De bevoorrading van de Raalter Voedselbank, waar zo’n zeventig vrijwilligers werken (“Met ontzettend weinig verloop, we hebben zelfs een wachtlijst”), is door de komst van Jumbo-online op de Zegge vorig jaar zomer een stuk verbeterd. “De voedselpakketten zijn nu van hogere kwaliteit met bijvoorbeeld veel meer verse producten. Logisch ook omdat je Jumbo-online hier in Raalte qua omvang kunt vergelijken met dertig supermarkten.”

Oplossing

De Voedselbank Raalte en omstreken is sinds de start in 2014 gevestigd in een gehuurde ruimte in bedrijvencentrum Boei 10 in Raalte. Afgelopen najaar werd bekend dat de samenwerking met carnavalsvereniging de Stöppelkaters voor de bouw van een gezamenlijk nieuw onderkomen op het MBI-terrein niet lukte. “We zijn in gesprek met de gemeente Raalte voor een oplossing. Het huidige onderkomen is eigenlijk te klein, zeker als op woensdag die grote containers met uit te delen producten binnen komen. Het lukt onze vrijwilligers altijd weer opnieuw, maar het is zeker niet ideaal. Daarom willen we het liefst een grote rechttoe rechtaan hal zodat je logistiek gezien het beste uit de voeten kunt. Er zijn enkele opties maar dan praat je al snel over 20.000 tot 25.000 euro aan huur. De gemeente Raalte wilde ons vorig jaar wel een vaste huisvestingssubsidie geven als we naar het MBI-terrein gingen, maar dat ging dus niet door. Binnen enkele weken hopen we nu meer duidelijkheid te krijgen van de wethouders.”

Volgens Rouwenhoff heeft de gemeente Raalte tot nu toe de Voedselbank zeer beperkt ondersteund. “Afgelopen jaren kregen we alleen een gemeentelijke bijdrage als we een exploitatietekort hadden. Dat was alleen in 2017 en misschien in 2018 nodig. We hebben de gemeente zelfs aangeboden om een eventuele structurele huisvestingssubsidie terug te storten als we dankzij donaties en andere bijdragen ons zelf financieel kunnen redden. Dat laatste blijft altijd ons streven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.