Lauk: Kop of munt

Vandaag mochten we naar de stembus. Ikzelf stem sinds jaar en dag in het kantoor van Adficount in Raalte-Zuid. Eigenaar en buurman René van Hoogstraten stelt dat weer belangeloos ter beschikking. Het is de enige plek in deze woonwijk die er voor in aanmerking komt, dus dat is mooi. Jaren geleden, toen waren het landelijke verkiezingen, wilde buurman aan elke stemmer een kopje koffie met koekje aanbieden. Gewoon, voor de aardigheid, als goede gastheer, zo’n man is René.

Met dat idee kwam hij destijds bij mij, maar ik heb het hem afgeraden. Want koffie kan politiek gezien riskant zijn. Wat dacht u van een ‘Haags bakkie’? Zo’n half bakkie koffie kan uitgelegd worden als een politiek statement; politici beloven een volle kop en leveren een half bakkie. En dan de koekjes. ‘Lange vingers’ kan echt niet, daarover zou elke politicus direct vallen. Dat ze die hebben als het om belastingen gaat, dat horen ze al genoeg. Hetzelfde geldt voor ‘babbelaars’, ‘bitterkoekjes’, ‘ kletskoppen’, ‘kletsmajoors’, ‘janhagel’ en ‘stroopwafels’. Bedenkt u zelf de bijpassende associaties met politici maar. ‘Arnhemse meisjes’ zullen vrouwelijke politici denigrerend vinden. ‘Chocoprins’ is dubbelzinnig en ‘negerzoenen’ zijn zo politiek incorrect dat de naam officieel afgeschaft is. Jodenkoeken zullen snel volgen. Koffie met een koekje in een stembureau is een mijnenveld in een koffieplantage. Helaas bij het vervullen van mijn democratische plicht.

Afgelopen maanden heb ik met gepaste bewondering gekeken naar streekgenoten die zich in het Provinciehuis in Zwolle en bij het waterschap Drents Overijsselse Delta de komende vier jaar voor ons willen inzetten. Dat politieke werk vreet tijd, de resultaten zijn soms minimaal, net als de vergoeding, en je krijgt ook nog eens een berg bagger over je heen. Want iedereen weet tegenwoordig precies hoe het wel moet en laat dat dan ook ongezouten weten via de sociale media.

Ik heb besloten om voor streekgenoten te gaan en niet voor een bepaalde partij. De meeste partijen hebben wel iets wat me aanspreekt, maar helaas is dat nooit 100 procent. Tot ik mijn eigen eenmanspartij opricht, moet ik me dus aanpassen. Ik twijfel bij de Statenverkiezing nu tussen Niels Tomson uit Dalfsen en Karin van der Toorn uit Wijhe. Niels zet zich in voor een betere N35 en Karin voor een mooi Sallands landschap en gezond boerenverstand. Ook bij het waterschap moet ik kiezen. Buurman Gerrit Vrielink en veehouder Gerrit Tuten uit Heeten zijn volgens mij allebei een aanwinst voor het waterschap omdat ze tot die 1 procent behoren die weten waarover ze daar praten. Ik vrees dat ik voor het stembureau maar kop of munt gooi. Twee keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.