Lauk: Alarmgroep

Het kwam onverwachts, het bericht dat de ‘Alarmgroep Heel Salland Biologisch’ er na anderhalf jaar een punt achter zet. Ik had een langzaam verdwijnen in de nevelen van de Sallandse geschiedschrijving verwacht, een voetnoot voor historici.

Het was heel veel ambitie en weinig realiteitszin toen deze alarmgroep zich in 2017 presenteerde. Heel Salland moet over 10 jaar biologisch boeren en consumeren, zo klonk het. Een enorme opgave omdat het aandeel biologisch nu ergens tussen de 3 en 4 procent ligt. Dat groeit maar in een langzaam tempo. Helaas wisten de toen nog vier leden van de alarmgroep binnen de kortste keren iedere gangbare boer en de meeste biologische boeren in Salland tegen zich in het harnas te jagen. Als je boeren volkomen ten onrechte afschildert als een soort van gifspuitende vernietigers van deze aardkloot, dan roep je dat ook op.

Een subsidieaanvraag voor een informatieavond van de alarmgroep werd door de gemeente Raalte later afgewezen met het zeer weinig gehoorde argument; zo gaan we hier in Salland niet met elkaar om. Geeft niks, gewoon een nieuwe subsidieaanvraag met een hoger bedrag, zo reageerde namens de alarmgroep herenboer Henk Aa van Aver Heino toen. Henk roept graag stoere dingen in de media, bijvoorbeeld toen hij zijn veestapel weigerde in te krimpen (u mag gaan tellen, die veestapel is ingekrompen), maar hij was nu toch zelfkritisch. ‘Misschien dat we het destijds verkeerd aangepakt hebben…’

De rest van de alarmgroep had de prachtigste flauwekul ter verdediging van het stopbesluit verzonnen. ‘Het onderwerp biologisch is door ons op de kaart gezet’, bijvoorbeeld. Dat is het al jaren en daar heeft de Alarmgroep niets (positiefs) aan bijgedragen. En: ‘De minister wil ook al hetzelfde’. Die minister heeft vorig jaar een kringloopvisie gepresenteerd voor de landbouw, maar niemand weet (nog) hoe dat precies moet. Raalte krijgt verder van de alarmgroep een compliment als Faitradegemeente, maar ook kritiek want in de gemeente Olst-Wijhe is het veel beter; ‘Daar rijdt de milieuwethouder al in een elektrische auto.’ Dat is uiteraard een steek onder water richting wethouder Wout Wagenmans die graag een stevige auto onder de kont heeft. Die heeft hij ook nodig als er weer eens diplomatie nodig is tussen een Raalter alarmgroeplid en diens boze buren over een boerencamping.

Het verscheiden van de alarmgroep hoeft niet betreurd te worden. Het is wel toevallig dat juist vorige week bekend werd dat de gemiddelde jaarlijkse groei van rond 7 procent van de biologische omzet juist in 2018 afnam en daalde naar 5 procent. Maar ook dat zal niet aan de alarmgroep hebben gelegen.

14 REACTIES

 1. De heer Lauk Bauhuijzen schrijft, of heeft geschreven, vele artikelen voor Agrio Media. Op een van de sites van dit bedrijf krioelde het van de vele LTO-logo’s. Nú begrijp ik – ik heb enkele van Bauhuijzens bijdragen gelezen – dat hij een aversie heeft tegen de biologische en grondgebonden sector en dat hem er veel aan gelegen is die sector in diskrediet te brengen. En hij doet dat, het moet gezegd worden, met verve.
  Maar toch: een klein beetje meer evenwichtigheid zou hem mijns inziens niet misstaan.

 2. De heer Lauk Bauhuijzen schrijft, of heeft geschreven, vele artikelen voor Agrio Media. Op een van de sites van dit bedrijf krioelde het van de vele LTO-logo’s. Nú begrijp ik wel – ik heb enkele van Bauhuijzens bijdragen gelezen – dat hij een aversie heeft tegen de biologische en grondgebonden sector en dat hem er veel aan gelegen is die sector in diskrediet te brengen. En hij doet dat, het moet gezegd worden, met verve.
  Maar toch: een klein beetje meer evenwichtigheid zou hem mijns inziens niet misstaan.

   • Dag Hans,

    Zou het ook kunnen zijn dat de arrogante wijze waarop de ‘Alarmgroep’ zich profileerde en waaraan menigeen, waaronder ikzelf, zich enorm stoorde, bijgedragen heeft aan deze kritische reactie?
    Ik kan me namelijk niet voorstellen en heb bij mijn weten ook nooit iets van de heer Bauhuijzen gelezen waaruit blijkt dat hij een aversie heeft tegen de biologische sector.

    • Dag Marjan,
     Ook mij wordt veelal arrogantie verweten. Dat neem ik op de koop toe. Diegenen die me kennen en me – dus niet anoniem – aanspreken op mijn mening, weten dat. Zij vinden me kritisch en geëngageerd. Dat ben ik ook. Maar arrogant? Ik beschouw dat dan maar als synoniem voor ‘betrokken’.
     Wat de artikelen van de Lauk Bauhuijzen aangaat: die kun je vinden door diens naam te googlen.

  • Slordige reactie, Hans, dat kun je veel beter. Ik werk idd ook parttime voor de onafhankelijke agrarische uitgeverij Agrio die aan alle soorten landbouw aandacht geeft, ook de biologische. Vorig jaar stond er bijv. nog paginagroot artikel in met alarmgroeplid Jan Overesch. Ook biologische boeren als Herman Menkveld, de familie Neimeijer en Koen Bosch, om het maar even tot Salland te beperken, krijgen geregeld aandacht. Terwijl ikzelf vaste bezoeker ben van de BioBeurs in Zwolle. Van enige aversie is dus geen sprake. Wel van interesse waarbij ik zowel de voor-als nadelen zie en de sector in de juiste context plaats; relatief klein maar actief, met voordelen en nadelen. In dit geval gaat het echter om een alarmgroepje dat in het begin wild om zich heen sloeg en daardoor bij de Sallandse boeren geen enkel draagvlak kreeg. Toch een vereiste als je dit doel hebt. En Hans, de naam is Bouhuijzen…Even beter googelen. Dan had je ook kunnen vinden dat LTO lang niet altijd blij is met kritische publicaties van en bij de vele agrarische bladen en sites van Agrio…

 3. Vindt persoonlijk dat er nog wel enigszins verschil bestaat tussen arrogantie en zelfverzekerdheid.
  Iemand mag van mij best overtuigd zijn van zijn eigen gelijk/zienswijze zolang hij die maar niet verheft tot enige juiste en deze koste wat kost door iemands strot probeert te duwen. Dat zal nooit werken Hans!

 4. Tikje slordige reactie Hans. Ik werk idd parttime voor de onafhankelijke agrarische uitgeverij Agrio die alle vormen van landbouw aandacht geeft, gangbaar bio of bd maakt niet uit. Vorig jaar kreeg alarmgroeplid Jan Overesch nog een paginagroot interview in de Agrio-uitgave Vee en Gewas. Ook bioboeren als Henk Aa, Herman Menkveld, Coen Bosch en Jeroen Neimeijer, om maar even in Salland te blijven, vind je daarin terug. En LTO is lang niet altijd blij met de publicaties in de vele bladen en sites van Agrio. Waarschijnlijk weet je het verschil niet tussen Agrio en LTO-ledenblad Nieuwe Oogst. En zelf ben ik trouw bezoeker van de BioBeurs en soortgelijke bijeenkomsten (waar nooit alarmgroepleden komen) omdat het een interessante sector is. Ik zie behalve de voordelen echter ook de nadelen. Wat betreft deze alarmgroep, die heeft het volledig verkeerd aangepakt. Ook bioboeren, sprak er vanmorgen nog een, vinden dat. Dus toch even beter googelen Hans. En het is ook bij Google Lauk Bouhuijzen …

 5. Dag Marjan,
  Ik heb geschreven dat ik het verwijt arrogant te zijn maar beschouw als synoniem van ‘betrokken’. Voor het overige: ik heb nooit beweerd dat ik altijd het gelijk aan mijn zijde heb. Verre van dat. Dit betekent niet dat ik geen mening heb. En die steek ik, als ik daartoe aanleiding zie en het onderwerp belangrijk vind, niet onder stoelen of banken. Dat doe ik dan op basis van argumenten en zo veel mogelijk informatie. Het is voor de hand liggend dat er ook vaak redelijke tegenargumenten zijn en ook die beïnvloeden mij. Anderzijds gebeurt het maar al te vaak dat ik geconfronteerd wordt met de grootste flauwe kul. Maar dat hoort er blijkbaar bij.
  Als een het voor een waardevolle zaak nodig is, leg ik die voor aan de rechter. En wat nu zo merkwaardig is, is dat ik in bijna alle gevallen, ook in kwesties waarin ik het voor anderen opnam, in het gelijk gesteld ben. Dat mag jij “door de strot duwen noemen”, maar ik ben er trots op en heb daarmee velen benadeelden gelukkig gemaakt.
  Ik vind het jammer dat jij daarover zo negatief denkt.

  • Hans,

   Ik citeer.

   “Ook mij wordt veelal arrogantie verweten. Dat neem ik op de koop toe. Diegenen die me kennen en me – dus niet anoniem – aanspreken op mijn mening, weten dat. Zij vinden me kritisch en geëngageerd. Dat ben ik ook. Maar arrogant?”

   Ik vind je arrogant Hans, het bewijs staat hier boven. Je negeert Lauk die openbaar op je reageert

 6. Dag Hans,

  Blijkbaar ben ik absoluut niet duidelijk geweest in mijn laatste reactie want wat jij hierop in jouw tegenreactie zegt is nu precies wat ik bedoelde. Jij bent juist iemand waarvan ik weet dat hij erg betrokken is al wordt dit door anderen vaak niet als zodanig herkend. Mijn reactie was dus ook absoluut niet gericht aan jou maar aan het adres van de ‘Alarmgroep’. Ik dacht dat ik dat in mijn eerste reactie al wel duidelijk gemaakt had. Hoop dat hiermee dit misverstand uit de weg geruimd is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.