Zondagse Gedachte: Pionieren

Om het vuur van het geloof brandende te houden

Voor de kerst kwam het onderzoek uit van het Sociaal en Cultureel Planbureau over ‘Christenen in Nederland’. Daaruit blijkt dat de secularisatie snel gaat. Steeds minder mensen in Nederland zijn lid van een kerk. Het roept de vraag op wat dat betekent voor de kerken in Salland en ons eigen geloofsleven? Want daar wordt al eeuwen gedoopt, gevierd, getrouwd en gerouwd en komen we bij elkaar voor verdieping, bezinning en ons geloof te voeden.

Ik bedacht bij het lezen van het onderzoek dat de resultaten niet nieuw zijn. Als kerken weten we, dat we al jaren in de marge van de samenleving leven. Bij Rooms-Katholieke kerken was daarop de reactie dat parochies werden samengevoegd, kerken gesloten en pastores grotere gebieden kregen. Om kosten te besparen en zo voor de toekomst plaatsen van geloven te behouden.

De Protestanten stimuleren ook de onderlinge samenwerking en er wordt ook geld uitgetrokken voor nieuwe pioniersplekken. Creatieve vormen van kerkzijn voor mensen die niet (meer) naar een kerk gaan. Die pioniersplekken hebben als uitgangspunt: een netwerk of gemeenschap vormen waar mensen kunnen ontdekken dat God liefde is en nabij wil zijn, zonder het op te dringen.

Als ik lees over pionieren, dan denk ik: zijn niet alle kerken aan het pionieren? Zelf ervaar ik het wel zo. Steeds weer zoeken naar verbinding met mensen, jong en oud, ook over kerkmuren heen. De gemeenschap waar je woont, maar ook de wereld waarin je leeft. Het gaat om kijken naar wat goed gaat, dat verder uitwerken of aanpassen. Maar ook zoeken naar nieuwe en andere activiteiten die passen bij de tijdgeest, ook in oecumenisch verband.

Met vallen en opstaan, proberen we te pionieren, nieuw ideeën te ontwikkelen om samen te werken. Wij pionieren wat af. En soms kun je je afvragen, ook gelet op de uitslag van bovengenoemd onderzoek: ‘Waarom doen we dat eigenlijk nog?’ Dat doen we volgens mij, omdat we graag willen dat het vuur van het geloof hier blijft branden. Gods liefde en nabijheid die we zelf ervaren willen doorgeven ook aan nieuwe generaties.

Wat betreft het onderzoek? Ik ben realistisch, maar leef meer van de hoop dan de vrees. Alleen het zal niet vanzelf gaan. Hopelijk mag Gods Geest ons inspireren om door te gaan met pionieren, om zo het vuur van het geloof brandende te houden.

Ds. Martje Veenstra-Oving, Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.