Zondagse Gedachte: Een zalige zondagse gedachte

De weersvoorspellingen voor dit weekend waren de hele week al geweldig, lente-achtig. Zálig, hoorde je menigeen al zeggen, héérlijk, lekker naar buiten, zon op je wangen, mooi van profiteren! Na winterse kou, regen, sneeuw die we zelfs hebben gehad is dat ook lekker, zon! Wie geniet daar nu niet van!

Dit weekend horen we de Zaligsprekingen in de zondagse lezing, althans in het katholieke rooster. Jezus houdt een lange bergrede, die begint met 8 zaligsprekingen, Zalig de armen van geest, de treurenden, zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, zalig bent u die gehaat wordt omwille van de mensenzoon, zalig de barmhartigen, de zuiveren van hart, de vredestichters, de zachtmoedigen…. We kennen ze misschien beter uit het Mattheus-evangelie dan uit het Lucas-evangelie, maar waar het om gaat is, dat we leren kijken naar onszelf als mensen die iets te geven hebben vanuit onszelf. Jezus spreekt deze woorden volgens Mattheus uit vlak nadat hij uit de woestijn is gekomen en daar alle ontberingen heeft gekend. Dáár heeft hij de duivel enkele keren moeten weerstaan, het kwaad de baas moeten blijven, de honger en de dorst gekend, de kou en de droogte. Dan word je wel op jezelf teruggeworpen. Maar Hij kon dat, uit kracht van de Geest, die met hem was. De loutering van de woestijn heeft Hij overwonnen doordat Hij zich verzekerd wist van de Geest die met hem was, dankzij zijn doop in de Jordaan.

Wij horen die zaligsprekingen en mogen ook bij onszelf te rade gaan: waar ben ik barmhartig, zachtmoedig, waar ben ik vredestichter of hoe zit het met mijn honger en dorst naar gerechtigheid…. Wat doe ik daarvoor? Hoe zuiver van hart ben ik? Of laat ik mijn verlangens toch steeds overwoekeren door allerlei ruis die niet echt nodig is?

Hoe zalig is het om goed om je heen te kijken en te genieten van wat gegeven is. Puur genieten van wat er in jezelf zit en dát te geven. Hoe zálig is het om te ontdekken hoeveel je te geven hebt als je daarnaar op zoek gaat. Alleen of met elkaar.

Hoe ver zouden we komen, een eindje richting Koninkrijk? Dat zou toch een zalige zondagse gedachte zijn?

Clazien Broekhoff

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.