Veel belangstelling voor Sallandse balkenbrijsnack

RAALTE – Rustig, maar gestaag veroveren het ‘Blökkie’ en ‘Balkie’ Salland. De eerste horecazaken zoals Buuffies in Heino, Het Oude Station in Dalfsen, Robby’s Snacks in Raalte en Brasserie Dertien in Heeten willen de nieuwe snack, gemaakt van de traditionele balkenbrij met daar omheen een krokant korstje, op de kaart zetten. Afgelopen weekend knden ook de bezoekers van de twintigste TuinExpo in Luttenberg ervan proeven. En vanaf de komende maand, na het carnaval, kan de consument terecht bij de twee Jumbo-supermarkten in Raalte.

Bedenker en initiatiefnemer Gerard Oortwijn uit Heino is dan ook best tevreden. “We hadden echt niet verwacht dat het meteen storm zou lopen toen we begin dit jaar begonnen, maar het loopt al behoorlijk goed. Er zijn bijvoorbeeld ook een paar campings die serieuze belangstelling hebben getoond, maar die wachten nog even tot het nieuwe vakantieseizoen begint. Dat geldt ook voor horecazaken met een groot terras, die willen nog even wachten.”
Oortwijn, 76 jaar en met een jarenlange horecaervaring, werkt samen met de 61-jarige Heetenaar Wim Huis in ’t Veld. De nieuwe snacks worden door kok Erwin Beumer in de keuken van Meat Salland in bedrijvencentrum Boei 10 in Raalte gemaakt. “In totaal zijn dat er nu al zeker 5.000 stuks geweest. Vooral het ‘Blökkie’ loopt goed. Dat hadden we ook verwacht, die kun je snel in de frituur gooien, net als een bitterbal en dergelijke. Bij het grotere Balkje hoort een broodje. We benaderen nu ook vooral horecazaken die al lekkere broodjes en dergelijke op de kaart hebben staan. Daar past zo’n echt Sallands streekproduct natuurlijk heel goed bij.” Oortwijn liep al jaren rond met het idee om van de aloude balkenbrij een moderne snack te maken. “Met een jeugdvriend, een slager die in de VUT zit, maken we zelf balkenbrij voor thuisgebruik. Zes jaar geleden dacht ik al, waarom maken we daar geen lekkere snack van? Maar ja, ik was toen 70 jaar, dan begin je niet zo snel aan zo’n avontuur.”
Pas toen Doorpakken Salland de Heetenaar Wim Huis in ’t Veld als coach voor Oortwijn vond, kwam er schot in. De 61-jarige Heetenaar heeft de nodige zakelijke ervaring in de vleesgroothandel en genoeg tijd voor iets als dit. “Dit is een goede combinatie, zo hadden ze bij Doorpakken Salland al gedacht. Na een jaar met veel tests bij onder meer slager Mekers in Heino lag er een mooi product in de vorm van blokjes en balkjes, vergelijkbaar met bitterballen en kroketten maar dan vierkant. Ze bestaan uit 75 procent balkenbrij om het goed te kunnen verwerken.”
Meer info bij Gerard Oortwijn, mob. 06-23339501 of via info@meatsalland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.