Stichting Eetbaar Olst-Wijhe pacht ParticiPerenBongerd

OLST- Afgelopen zaterdag 23 februari is de pachtovereenkomst getekend voor het gebruik van de ParticiPerenBongerd, gelegen langs het spoor aan de zuidkant van Olst. Daarmee is de afspraak tussen eigenaar Mieke Steenbruggen en gebruiker Stichting Eetbaar Olst-Wijhe officieel geworden, en kan het ecologische beheer dat de stichting sinds 2016 voor de bongerd voert zich sowieso de komende vijf jaar blijven ontwikkelen.

De boomgaard was deel van het fruitteeltbedrijf van Derk Steenbruggen, die in 2015 op 93-jarige leeftijd overleed. Enige tijd later ontstond er een samenwerking tussen de erfgenamen en de Stichting Eetbaar Olst-Wijhe, die begin 2016 werd opgericht om de lokale productie van voedsel te stimuleren, zoals in het openbaar groen. Door die samenwerking bleef een deel van de boomgaard behouden: een terrein van zo’n 8.000 m2 met daarop 500 halfstam perenbomen, de meeste van de variëteit Doyenné du Comice. De Stichting begon met het zeisen van de ondergroei, en organiseerde dat eerste jaar de Grote ParticiPerenPluk. Twee dagen lang waren er in totaal zo’n 80 vrijwilligers, groot en klein, bezig met het plukken van niet minder dan 10.000 kilo geweldig zoete peren. Een groot deel van het fruit werd later versapt, en zo was er nog lange tijd ParticiPerenSap via de stichting te verkrijgen.

Sindsdien was de opbrengst aanzienlijk minder; eind april 2017 bevroren de bloesems in de hele regio door een hele week late vorst, en zo viel er dat jaar helemaal niets te plukken. Ook 2018 was voor de ParticiPeren een slecht jaar, al was niet duidelijk hoe dat precies kwam. Voor het komende seizoen zijn er wel weer verwachtingen, want de bomen zitten vol bloemknoppen. Het wordt vooral spannend of er niet nog een langere vorstperiode aankomt, nu het al zo vroeg in het jaar overdag zo warm wordt en de knoppen wel vroeg zullen gaan uitlopen. Uiteraard geldt dat ook voor de weinige overgebleven fruittelers in de regio, met het verschil dat zij er hun brood mee moeten verdienen. Voor de ParticiPerenBongerd is het de bedoeling van zowel de eigenaar Mieke Steenbruggen als de beheerder Eetbaar Olst-Wijhe om zoveel mogelijk ‘noabers’ plezier van de bongerd te laten beleven, en te leren over ecologie en lokaal voedsel.

Samen de boom in

Inmiddels is het snoeiseizoen ook in de ParticiPerenBongerd weer begonnen. Leden van de snoeiploeg gaan de komende tijd regelmatig de boom in. Wie er zelf al ervaring mee heeft, kan mee komen doen; wie het wil leren, kan zich melden via eetbaarolstwijhe@gmail.com.

16 maart NL Doet

Op 16 maart doet Eetbaar Olst-Wijhe bovendien mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. Wie zich daarvoor aanmeldt, kan meedoen met de verdere aanplant voor voedselbos Olst (tussen spoor en Aardehuis-wijk), het bouwen van stapelmuurtjes, en het poten van bijenplanten in de ParticiPerenBongerd. Aanmelden doe je hier: https://nldoet.nl/klus/bouwen-aan-een-voedselbos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.