Rick: Reset

“We brengen u onder narcose en geven u een korte stroomstoot. Zo resetten we uw hart. Daar merkt u verder niets van. Als u weer wakker wordt, zal uw hart weer regelmatig kloppen.”

De arts vertelde me wat me over tien uur te wachten stond. Tot die tijd moest ik rustig blijven liggen. Omdat ik aan allerlei slangetjes en draadjes vastlag, vroeg ik wat ik moest doen als ik moest plassen. Toen kwamen ze een plasfles brengen. Een urinaal. Zo leerde ik tussen neus en lippen door ook nog een nieuw woord. Hij ging in een metalen rekje aan mijn bed.

Mijn verblijf op de eerste harthulp was het gevolg van flinke hartritmestoornissen. Die had ik al vaker gehad, maar nu viel ik steeds bijna flauw. Voor de huisartsenpost reden genoeg om mij met de ambulance thuis op te halen. “Mijn vrouw kan mij ook wel brengen”, zei ik nog. Ik had namelijk net mijn eigen risico op maximaal gezet: € 885. Want ik had toch nooit wat. Helaas moest ik toch met het gele gevaarte.

Wat me is opgevallen aan het hele avontuur is de kwaliteit van de zorg. In vrij korte tijd zijn er ongeveer 15 verschillende mensen met mij bezig geweest. Van ambulancebroeders tot de verpleegster die om twee uur ’s nachts een boterhammetje voor me smeerde. Niemand liep elkaar in de weg, iedereen wist wat hij of zij moest doen. Ik kwam als patiënt terecht in de geoliede machine die ‘de zorg’ heet. En ik heb me geen moment een nummertje gevoeld.

Toen ik na de narcose bijkwam, voelde ik meteen dat mijn hart weer normaal deed. Voor hoe lang, weet niemand. Ik kreeg garantie tot aan de deur. Maar voor het eerst in mijn leven ervoer ik echt waarom ik maandelijks die vervelende zorgpremie moet betalen.