Popkoor SVP uit Heino winnaar festivaldivisie

STEENWIJK- Popkoor SVP uit Heino, onder leiding van Willem Jan van Asselt, is op 2 februari in theater De Meenthe in Steenwijk winnaar geworden van de festivaldivisie. Samen met zes andere koren streed SVP om een fraaie bokaal en een tegoedbon van 250 euro voor een korenworkshop naar keuze die beschikbaar was gesteld door Theater De Meenthe.
“Dit kwam voor ons als een complete verrassing”, vertelt voorzitter Herman Wallink. “We deden eigenlijk mee omdat we wel eens wilden horen hoever we zijn als koor. En misschien hadden de juryleden nog goede tips voor ons. Dat je dan als eerste eindigt, was een enorm cadeau.”

Staging

Het programma begon ’s middag om 13.00 uur. Zeven popkoren traden om de beurt in sessies van 25 minuten op, terwijl achter in de zaal een kritische jury de zangkunsten beoordeelde. Tussentijds was er gelegenheid om aan workshops mee te doen. “Wij volgden een workshop van Marieke van Dijk: op zoek naar de zeggingskracht van een lied. Dat paste heel goed in onze wens om meer aan staging te doen. Het gaat daarbij om interpretatie en expressie. Daar komen geen danspasjes aan te pas.”
’s Avonds zongen acht koren in de kampioensdivisie. “Geweldig om te zien en te horen. En vooral erg leerzaam! Je steekt van ieder koor wel wat op”, aldus bestuurslid Joke Zwaal. De avond werd afgesloten met een optreden van Nederlands kampioen Vocal Group MAZE uit Rotterdam. “Een stel fantastische stemmen, een stampende beatbox en een verrassende presentatie.”

Pas daarna, tegen 11 uur, volgde de uitslag van de competitie. Het commentaar van de jury was lovend. ”Enorm van jullie genoten! Mooie mix van aanstekelijk en ingetogen.’ ‘Hele fijne performance, prachtige podiumpresence en mooie koorklank.” Het winnen van de festivaldivisie betekent dat SVP volgend jaar mag meedoen in de kampioensdivisie. Wallink: “Daar denken we nog even over na. Muziek maken en competitie gaan niet zo goed samen, vinden wij. Aan de andere kant zet het wel een stip op de horizon en houdt het ons scherp. We willen nog graag verder groeien. Dus wie weet.”

Foto: Joost Pieterse